Novo istraživanje otkriva da napredni oblik meditacije utiče na mozak

Novo istraživanje otkriva da napredni oblik meditacije utiče na mozak

Koristeći naprednu tehnologiju skeniranja mozga, tim predvođen istražiteljima iz Opšte bolnice u Masačusetsu (MGH), osnivača Mass General Brigham (MGB), otkrio je uvid u ono što se dešava u mozgu tokom naprednog oblika meditacije zvane jhana.

Otkrivanjem različitih obrazaca aktivnosti u različitim regionima mozga tokom jhane, istraživanje sugeriše uzbudljive mogućnosti za inovativne terapije koje spajaju drevne prakse meditacije sa modernom neuronaukom kako bi se poboljšalo blagostanje.

Za studiju objavljenu u Cerebral Cortek-u, naučnici su sproveli oblik funkcionalne magnetne rezonance ultra-visokog polja na volonteru koji je bio vješt meditator sa više od 25 godina iskustva u meditaciji. Podaci o slikama su prikupljeni tokom 27 sesija jhane tokom pet uzastopnih dana.

Napredna praksa apsorptivne meditacije poznata kao jhana povezana je sa samoprevazilaženjem, što se ponekad naziva rastvaranjem ega ili uvidom u „bez sebe“, kao i sa kapacitetima pažnje i interno generisanim veseljem i smirenošću – kvalitetima koji su važni za dobrobit. a često poremećena u raznim psihijatrijskim poremećajima.

„Ova studija je koristila sistem magnetne rezonance ultra-visoke jačine polja 7T za poboljšanu preciznost mapiranja mozga koji nikada nije korišćen ni u jednoj studiji meditacije, a kamoli u naprednoj meditaciji. Ova tehnologija nam je omogućila da procenimo aktivnost, sa velikom preciznošću, korteks, subkorteks, moždano stablo i mali mozak tokom oblika napredne meditacije koncentracije poznate kao jhana“, kaže stariji autor dr Matthev D. Sacchet, direktor Programa za istraživanje meditacije i docent psihijatrije na MGH i Medicinska škola Harvard.

„Ovo nam je omogućilo da steknemo uvid u ukupno funkcionisanje celog mozga u kontekstu jhana meditacije, uključujući retko proučavano moždano stablo i mali mozak.“

Sachet i njegove kolege su takođe primetili korelacije između aktivnosti mozga tokom jhane i pažnje, jhaničkih kvaliteta (uključujući radost, mentalnu lakoću, smirenost i bezobličnost) i samopercepcije.

„Ovo istraživanje je osnova za razvoj najsavremenijih intervencija za podršku blagostanju i lečenje mentalnog zdravlja. Ove intervencije bi mogle uključivati razvoj novih terapija zasnovanih na meditaciji zasnovanih na naprednoj meditaciji, kao što je jhana, kojoj je posvećena izuzetno ograničena pažnja od nauka“, kaže Sachet.

„Naši neuronaučni uvidi mogu direktno da informišu neurotehnologiju uključujući neurofeedback i moždanu stimulaciju koji se mogu primeniti na ciljanje specifičnih moždanih sistema koji su uključeni u naprednu meditaciju. Naš rad ima značajna i neiskorišćena obećanja u ublažavanju patnje i promovisanju ljudskog procvata.“

Sacchet i njegov tim nameravaju da razviju sveobuhvatniju nauku o naprednoj meditaciji kroz razvoj istraživačkog centra u MGH i HMS fokusiranom na ovaj rad. Grupa trenutno prikuplja podatke o slikama mozga od dodatnih meditatora i istražuje dodatne metode za razumevanje jhane i drugih oblika napredne meditacije.