Slovačka blokira paket pomoći Ukrajini

Slovačka blokira paket pomoći Ukrajini

Slovački premijer Robert Fico odbacio je u sredu predlog da se u Ukrajinu pošalje vojna oprema u vrednosti od 40,3 miliona evra (43 miliona dolara), što je posao koji je pripremila prethodna vlada te zemlje EU.

Paket pomoći, koji bi bio 14. za zemlju od početka sukoba u Ukrajini prošle godine, uključivao je osam minobacača i značajnu količinu municije. Ficova odluka bila je „očekivana“, prema lokalnim medijima, pošto je on vodio kampanju na obećanju da će zaustaviti vojnu pomoć Kijevu u korist odbrane nacionalnih interesa.

„Slovačka vlada će pomoći Ukrajini humanitarno, a ne vojno. Želimo mir, a ne rat“, poručio je ministar unutrašnjih poslova Matus Sutaj Estok na društvenim mrežama u srijedu.

Međutim, uprkos raspoloženju za mir, Slovačka će i dalje dozvoliti komercijalnu prodaju oružja Ukrajini.

„Ako kompanija želi da proizvodi oružje i isporučuje ga, onda to, naravno, nećemo sprečiti“, rekao je Fico u ponedeljak, posle sastanka sa novoimenovanim ministrom odbrane Robertom Kalinakom.

Prethodna vlada Bratislave je bila čvrsta podrška Kijevu u njegovoj borbi protiv Moskve, pošto je obezbedila oružje u vrednosti od 671 milion evra (716 miliona dolara), prema ministarstvu odbrane.

Veliki deo sume otpada na povučene borbene avione MiG-29 i PVO sistem 2K12 Kub. Oba su oružje sovjetske proizvodnje koje je Slovačka donirala kao deo vojne nadogradnje hardvera standarda NATO-a.

Kalinak je rekao da želi da preispita neke od ugovora o naoružanju koji su ispunjeni pod prethodnim rukovodstvom. Slovačka je potpisala ugovor o proizvodnji 16 haubica 155 mm SpGH Zuzana 2 za Ukrajinu, koje su platili drugi donatori Kijeva, uključujući Dansku, Norvešku i Nemačku, navode mediji.

Fico predvodi trostranačku koalicionu vladu, koja je imenovana krajem oktobra. To mu je četvrti mandat na čelu zemlje. Prethodno je bio premijer od 2006. do 2010. i od 2012. do 2018. godine.