U Prištini osnovan Institut za navodne ratne zločine počinjene na KiM

U Prištini osnovan Institut za navodne ratne zločine počinjene na KiM

Privremene institucije u Prištini odlučile su danas da osnuju Institut za ratne zločine počinjene na KiM u periodu od 1998. do 1999. godine, prenosi RTK na srpskom jeziku.

Premijer privremenih prištinskih institucijaAljbin Kurti, rekao je na sednici vlade da se time nastavlja „institucionalno opredeljenje za rešavanje svih šteta i zločina počinjenih tokom rata“.

Za izvršnog direktora postavljen jeAde Hetemi.

Osnivanje instituta dešava se u momentu kada se u Specijalizovanim većima u Hagu održava suđenje četvorici bivših lidera tzv. OVK, među kojima suHašim TačiiKadri Veselji, dok se u Prištini po nalogu suda vrše pretresi kuća Hašijevih saradnika i nakon hapšenja Isni Kiljaja zbog krivičnih dela protiv sprovođenja pravde, uključujući ometanje službenih lica u vršenju službenih dužnosti i povrede tajnosti postupka.

Tači, Veselji, RdžepSeljimii JakupKrasnićioptuženi su za progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje i ubistva.

Ta krivična dela kvalifikovana su kaozločini protiv čovečnostii ratni zločini.

Tzv. OVK je tokom 1998. i 1999. godine izvršila brojne zločine, ubistva i otmice nad pripadnicima vojske i policije tadašnje Jugoslavije, Srbima i drugim nealbancima, kao i Albancima koji nisu prihvatili da budu njeni pomagači ili pripadnici.