Više osoba uhapšeno zbog malverzacija novcem EU na Geodetskom fakultetu u Zagrebu

Više osoba uhapšeno zbog malverzacija novcem EU na Geodetskom fakultetu u Zagrebu

Više osoba uhapšeno je zbog sumnje da su novac iz fondova EU nezakonito trošili ;na zagrebačkom Geodetskom fakultetu, saopšteno je u Zagrebu.

Prema navodima hrvatskih medija, među uhapšenima su bivši dekan Geodetskog fakulteta Almin Đapo i profesor Boško Pribičević.

Kancelarija evropskog javnog tužioca saopštila je da je pokrenuta istraga protiv 29 osoba i jedne firme zbog sumnje na subvencijske prevare i zloupotrebe na Geodetskom fakultetu teške dva miliona evra, od čega 1,7 miliona na štetu budžeta EU.

Oni u saopštenju nisu naveli imena, već samo da je među uhapšenima „dekan Geodetskog fakulteta i profesor na tom fakultetu, a koji se sumnjiče za zloupotrebu položaja i ovlašćenja, zloupotrebu u postupku javne nabavke, falsifikovanje službene isprave i pranje novca“, preneli su mediji.

Prema navodima tužilaštva, postoji sumnja da su dekan i profesor na Geodetskom fakultetu, od maja 2019. do novembra 2023, organizovali postupke javne nabavke za robe, usluge i radove za četiri projekta vrednosti od 5,9 miliona evra, 85 odsto sufinansirana sredstvima EU.

Projekti su se odnosili na procenu rizika od prirodnih katastrofa, studiju o klimatskim promenama, održivi razvoj morskih ekosistema i snimanje objekata kulturne baštine oštećenih u zemljotresu.

Kancelarija evropskog javnog tužioca još je u junu saopštila da sprovodi hitne dokazne radnje na Geodetskom fakultetu u Zagrebu zbog sumnje na subvencijsku prevaru i korupciju.

Tada su na meti istražitelja bili dekan i profesor kojima su odezeti telefoni i pretražene kuće i kancelarije.

Mediji su pisali da je Pribičević privatno vozio luksuzni terenac nabavljen evropskim novcem u sklopu istraživačkog projekta.

Tim novcem nabavljen je i drugi terenac koji je privatno vozio stručni saradnik fakulteta.

Pisalo se i da je Geodetski fakultet za istraživanje podmorja kupio i jahtu Mirakul 30, ali je ona oglašavana za najam u svrhu privatnih krstarenja i bila je lažno registrovana.