Da li upotreba kanabisa utiče na empatiju?

Da li upotreba kanabisa utiče na empatiju?

Psihološke procene su pokazale da ljudi koji redovno koriste kanabis ili marihuanu imaju tendenciju da bolje razumeju emocije drugih.

Testovi imidžinga mozga su takođe otkrili da je prednji cingulat korisnika kanabisa — region koji je generalno pogođen upotrebom kanabisa i povezan sa empatijom — imao jaču povezanost sa regionima mozga koji se odnose na osećanje emocionalnih stanja drugih u sopstvenom telu.

Studija je uključila 85 redovnih korisnika kanabisa i 51 nekonzumenta koji su završili psihometrijske testove i podskup od 46 korisnika i 34 ne-korisnika koji su bili podvrgnuti funkcionalnim pregledima magnetne rezonance.

„Iako su potrebna dalja istraživanja, ovi rezultati otvaraju uzbudljiv novi prozor za istraživanje potencijalnih efekata kanabisa u pomaganju u lečenju stanja koja uključuju deficite u društvenim interakcijama, kao što su sociopatija, socijalna anksioznost i izbegavajući poremećaj ličnosti, između ostalog“, rekao je ko -autor dr Viktor Olalde-Matje sa Nacionalnog autonomnog univerziteta u Meksiku.