Holandska vlada našla se na udaru kritike zbog isporuke delova za F-35 Izraelu

Holandska vlada našla se na udaru kritike zbog isporuke delova za F-35 Izraelu

Otkriće da je Holandija nastavila da šalje delove za borbene avione F-35 u Izrael od početka izraelsko-palestinskog rata, uprkos upozorenjima Forin ofisa, dovela je vladu u težak položaj, a zakonodavci i akademici osuđuju potez.

Prema izvorima iz ministarstva, ministar spoljnih poslova Hanke Bruins Sloat i sekretarka za spoljnu trgovinu Lizi Šrajnemaher obavešteni su o izraelskoj narudžbini delova za borbene avione F-35 sredinom oktobra, ubrzo nakon smrtonosnih napada Hamasa, pokazala je istraga NRC objavljena u utorak.

Uprkos upozorenjima zvaničnika Ministarstva spoljnih poslova u vezi sa snabdevanjem Izraela rezervnim delovima, navodeći moguće „ozbiljno kršenje humanitarnog prava rata“, posebno u Pojasu Gaze, oba ministra su ignorisala ova upozorenja i odobrila izvoz.

Dozvoljavajući izvoz, Holandija je želela da održi dobre odnose i sa Izraelom i sa SAD, jer ove poslednje očekuju da ta zemlja ispuni svoju ulogu čvorišta za snabdevanje delovima za F-35. U Holandiji, jedan od tri globalna distributivna centra za rezervne delove za F-35 nalazi se u gradu Vensdrehtu.

U odgovoru na pitanja NRC-a, Forin ofis je rekao da kabinet raspravlja o tome da li da podvrgne „konkretne isporuke“ u okviru programa F-35 „dodatnoj kontroli“.

Tokom ovih dodatnih inspekcija biće razmotreno i „pravo Izraela na samoodbranu“ i „rizik od kršenja međunarodnog humanitarnog prava“, dodao je odeljenje.

Ova otkrića su razbesnela holandske zakonodavce i profesore prava.

„Uprkos upozorenjima, [Vlada] još uvek isporučuje delove [borbenih aviona] Izraelu jer se ’plaši da će oštetiti‘ odnose sa Izraelom i SAD. Neverovatno“, rekao je socijalistički poslanik u Evropskom parlamentu Jasper van Dijk, pitajući zašto „dodatne kontrole“ objavljeno je tek nakon što je pitanje propraćeno u medijima.

U međuvremenu, Lizbet Zegveld, profesor međunarodnog prava na Univerzitetu u Amsterdamu, manje-više direktno je optužila holandsku vladu za omogućavanje ratnih zločina.

„Holandija mora da pretpostavi da će sve što bude isporučeno biti korišćeno za neproporcionalne vazdušne napade, bez prave razlike između civila i boraca Hamasa. Holandija svesno omogućava ratne zločine“, rekla je ona za NRC.

Situacija na Bliskom istoku duboko je podelila holandski politički pejzaž.

Dok konzervativne i desničarske stranke gotovo jednoglasno podržavaju Izrael i njegovo pravo na samoodbranu, progresivne i levičarske stranke stavljaju veći naglasak na široko rasprostranjeno kršenje ljudskih prava Izraela protiv Gaze, uključujući humanitarnu blokadu snabdevanja hranom, vodom i lekovima za teritoriju i kampanju bombardovanja velikih razmera koja je rezultirala značajnim civilnim žrtvama.

Od 6. novembra, broj poginulih civila u Gazi premašio je 10.000, a generalni sekretar UN Antonio Gutereš nazvao je ovaj sektor „dečjim grobljem“.

Belgijski premijer Aleksandar De Kru kritikovao je udare Izraela na Gazu rekavši da oni „više nisu proporcionalni”.

Prema izveštajima medija, SAD i Izrael razgovaraju o nekoliko opcija za kontrolu pojasa Gaze nakon što su izraelske snage uspele da zbace Hamas.