Trovanje pićem u Hrvatskoj: Više pacijenata hospitalizovano, sumnja se na kontaminiranu vodu

Trovanje pićem u Hrvatskoj: Više pacijenata hospitalizovano, sumnja se na kontaminiranu vodu

U Hrvatskoj se dogodio slučaj trovanja pićem u kafićima, koji je rezultirao hospitalizacijom više pacijenata. Početna sumnja ukazuje na kontaminiranu mineralnu vodu koju su konzumirali u tim lokalima. Prvi slučaj trovanja zabeležen je u riječkoj bolnici, gde je jedna osoba hospitalizovana zbog sumnje na povredu jednjaka nakon konzumacije kontaminirane mineralne vode.

Nakon tog slučaja, još dva pacijenta su smeštena u Kliničko-bolničkom centru Zagreb. Društvene mreže preplavile su poruke koje upozoravaju građane da ne konzumiraju sokove i vode koje proizvodi „Koka-kola“, navodeći da mogu uzrokovati ozbiljne povrede jednjaka i želuca.

Hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš posetio je pacijente u KBC Zagreb i potvrdio da je jedna osoba u Rijeci hospitalizovana sa teškim povredama jednjaka, dok su druga dva pacijenta u Zagrebu u stabilnom stanju. Treći slučaj, u kojem je muškarac od 38 godina, još uvek nije potvrđen kao slučaj trovanja pićem.

Ministar Beroš je pozvao na oprez kod konzumacije kupovnih pića i istakao da se ne radi o istim pićima u različitim slučajevima. Preliminarni nalazi trebali bi biti dostupni sutra. Kompanija „Koka-kola“ potvrdila je da je jedan od slučajeva povezan sa njihovim pićem „Romerquelle Emotion Blueberry Pomegranate“ u staklenoj bočici od 330 mililitara. Kompanija izražava zabrinutost zbog tog izoliranog slučaja i saradnju sa nadležnim organima.

Ovaj slučaj trovanja nije prvi u Hrvatskoj, a raniji incidenti takođe su se povezivali s kontaminiranom vodom. Istraga je u toku kako bi se utvrdili uzroci i sprečili budući slučajevi trovanja pićem u zemlji.