U Norveškoj univerzitet suspendovao tri studenta zbog korišćenja ChatGPT-a

U Norveškoj univerzitet suspendovao tri studenta zbog korišćenja ChatGPT-a

Norveški univerzitet za nauku i tehnologiju odlučio je da izbaci na dva semestra tri studenta za koje se sumnjalo da su koristili chatbot sa veštačkom inteligencijom ChatGPT za prevaru.

Pet studenata drugog po veličini univerziteta u Norveškoj je tokom leta osumnjičeno za akademsko nepoštenje. Studentski savet je trojici priznao da su počinili prekršaj, a za preostala dva nije našao dovoljno dokaza.

Jedan slučaj je uključivao dodiplomski rad gde je ispitivač primetio nekoliko grešaka i posumnjao da je cela teza ili deo teze kreirana pomoću ChatGPT-a.

Druga dva slučaja ticala su se magistarskih i diplomskih radova. U oba slučaja, bilo je grešaka i propusta u citatima i referencama zbog kojih je ispitivač posumnjao u akademsko nepoštenje.

Trojici prekršilaca suspendovana je nastava na fakultetu na dva semestra, a ocene za magistarske i diplomske radove su im ukinute.

Statut Norveškog univerziteta za nauku i tehnologiju zabranjuje „generisanje odgovora korišćenjem veštačke inteligencije (ChatGPT i slični servisi) i predstavljanje istog u celini ili delimično kao poseban odgovor“.

Institucija je odlučila da razvije zadatke za koje bi bilo teže koristiti ChatGPT nakon otkrivanja slučajeva akademskog nepoštenja.

Prošle nedelje, Velika Britanija, SAD, EU, Australija i Kina složile su se da veštačka inteligencija (AI) predstavlja potencijalno katastrofalnu pretnju čovečanstvu, pristale su na prvu međunarodnu deklaraciju o brzorastućoj tehnologiji.