Očekuje se povećanje medicinskih proizvoda zasnovanih na veštačkoj inteligenciji

Očekuje se povećanje medicinskih proizvoda zasnovanih na veštačkoj inteligenciji

Očekuje se da će se broj proizvoda veštačke inteligencije (AI) koje je odobrila Uprava za hranu i lekove SAD (FDA) povećati sa 69 u 2022. na 350 u 2035. godini, prema studiji objavljenoj na internetu 16. oktobra u Žurnalu američkog koledža radiologije.

Nicole K. McNabb, sa Instituta za nauku podataka ACR u Restonu, Virdžinija, i kolege su pokušali da procene broj novih medicinskih AI proizvoda za snimanje na osnovu povezanosti između istorijskog finansiranja (Rock Health; 2013. do 2022.) i AI proizvoda koje je odobrila FDA ( 2008 do 2022).

Istraživači su pronašli 11,33 nova AI proizvoda za svaku milijardu dolara u finansiranju, pretpostavljajući šestogodišnje zaostajanje između finansiranja i odobrenja proizvoda. U 2022. godini bilo je 69 novih proizvoda koje je odobrila FDA, a koji su bili povezani sa finansiranjem od 4,8 milijardi dolara; ovo je poraslo sa 13 u 2018. Predviđa se da će finansiranje u godini proizvoda dostići 30,8 milijardi dolara u 2035, što će rezultirati sa 350 novih proizvoda te godine.

„AI će verovatno promeniti praksu dijagnostičke radiologije tokom vremena kako se novi proizvodi razvijaju i integrišu u praksu“, pišu autori. „Dalje, pošto su proizvodi veštačke inteligencije integrisani u praksu, to može podstaći povećana ulaganja u buduće proizvode veštačke inteligencije.