Toplije, vlažnije zime donose rizik za rečne insekte

Toplije, vlažnije zime donose rizik za rečne insekte

Istraživanje Univerziteta u Kardifu pokazalo je da će toplije, vlažnije zime u Velikoj Britaniji uzrokovane klimatskim promenama verovatno uticati na stabilnost populacija insekata u potocima.

Istraživanje, koje je trajalo četiri decenije, pokazalo je da na potočne insekte utiču toplije, vlažnije zime uzrokovane promenljivom klimom iznad Atlantskog okeana. Posledice osećaju populacije insekata čak iu najmanjim izvorima velških reka.

Rad, „Klimatski efekti na sinhronizaciju i stabilnost umerenih beskičmenjaka u toku četiri decenije“, objavljen je u časopisu Biologija globalnih promena.

„Zime u Velikoj Britaniji u proseku postaju toplije i vlažnije i želeli smo da razumemo kako bi to moglo da utiče na naše reke. Na tokove i reke duboko utiče klima kroz promene globalnih temperatura vazduha i padavina koje utiču na obrasce toka i temperaturu vode.“

„Tokom godina, sve više smo primetili da promene u našim rekama takođe prate globalne klimatske obrasce iznad Atlantika i one daju važne naznake o klimatskim promenama“, rekao je profesor Stiv Ormerod, Institut za istraživanje vode na Univerzitetu u Kardifu.

Istraživanje je zasnovano na uzorcima iz opservatorije Llin Brianne Stream u Centralnom Velsu, koja je jedan od najdugovječnijih projekata za sliv bilo gde u svetu. Izvori koji formiraju opservatoriju Llin Brianne Stream prvi put su uzorkovani 1981. godine, što je naučnicima omogućilo da istražuju promene na potocima i rekama više od četrdeset godina.

Praćenjem promena u kvalitetu vode, obrascima toka, temperaturi i rečnim vrstama od 1980-ih, istraživači su uspeli da prate kako klimatske promene utiču na vode Velsa. Ali njihov rad takođe naglašava kako klimatske fluktuacije u drugim oblastima – uključujući Atlantski okean – utiču na kvalitet reke i divlje životinje u Velikoj Britaniji.

„Severnoatlantska oscilacija je velika oblast atmosferskog pritiska iznad severnoatlantskog regiona. U zavisnosti od vazdušnog pritiska na moru, severnoatlantska oscilacija donosi ili hladne, suve zime u severozapadnu Evropu ili tople, vlažne zime — povećanje temperature u planinskom Velsu u proseku do 3°C i padavinama do 40%.

„Ove promene su veoma slične verovatnoj skali klimatskih promena, tako da pružaju dragocen uvid u efekte globalnog zagrevanja. Ali iznenađujući nalaz je koliko su ove promene uticale na insekte tokom godina studije.

„Tople, vlažne zime dovele su do većih promena u populacijama insekata koje su bile sinhronizovane u 10 tokova koje smo istraživali. Ovi efekti su značili da je sastav vrsta bio manje sličan i nestabilniji između toplijih godina – koje su sve češće kako se klima menja“, rekao je dr Stefano Larsen iz Fondazione Edmund Mach u Italiji.

„Izuzetno je da su varijacije među nekim od najmanjih životinja u nekim od najmanjih potoka u visoravni Velsa povezane sa klimatskim uslovima nastalim hiljadama kilometara iznad Atlantskog okeana. Naša dugoročna studija jasno pokazuje te efekte dok nas upozorava na ono što bi moglo postaju značajni obrasci klimatskih promena.

„Ali ovaj rad takođe otkriva neke pozitivne akcije za smanjenje efekata klimatskih promena, na primer, zaštitom i obnavljanjem biodiverziteta, i upravljanjem planinskim predelima, na primer, kako bi se smanjili uticaji poplava“, dodao je profesor Ormerod.