Cene nafte pale za više od 4% na najniži nivo od jula zbog rasta izvoza OPEK-a

Cene nafte pale za više od 4% na najniži nivo od jula zbog rasta izvoza OPEK-a

Vest: Cene nafte su zabeležile pad od više od 4% i dostigle su najniži nivo od kraja jula. Ovaj pad cena pripisuje se pomešanim kineskim ekonomskim podacima i rastućem izvozu zemalja članica OPEK-a, što je delimično ublažilo zabrinutost za zategnute tržišne uslove. Pored toga, jačanje američkog dolara dodatno je uticalo na pad cena nafte.

Cene fjučersa za naftu tipa Brent zatvorile su se ispod 84 dolara po barelu, prvi put od napada islamista Hamasa na Izrael 7. oktobra. Globalna referentna vrednost je iznosila 81,61 dolara po barelu, što je pad od 3,57 dolara ili 4,2%. Fjučersi za američku sirovu naftu West Texas Intermediate (WTI) su se ustalili na 77,37 dolara po barelu, što je pad od 3,45 dolara ili 4,3%.

Analitičari ukazuju na to da iako postoje strahovi od potencijalnih poremećaja u snabdevanju nafte zbog širenja sukoba u nekim regionima, ti strahovi trenutno jenjavaju.

Takođe je navedeno da oporavak izvoza nafte od strane zemalja članica OPEK-a dodatno pritiska cene. OPEK je povećao izvoz sirove nafte za oko milion barela dnevno od svog najnižeg nivoa u avgustu. Povećana ponuda čini teškim apsorpciju nafte od strane zemalja koje je koriste.

Niska premija na ugovore o Brent-u u prvom mesecu u odnosu na ugovore koji se isporučuju za šest meseci ukazuje na manju zabrinutost zbog deficita snabdevanja.

Kineski ekonomski podaci pokazali su snažan rast uvoza sirove nafte u oktobru, ali je ukupan izvoz robe i usluga iz Kine opadao brže od očekivanog. To ukazuje na nastavak pada kineskih ekonomskih izgleda, što je posledica pogoršanja potražnje u najvećoj izvoznoj destinaciji Kine: zapadu.

Sve manje nade investitora za vrhuncem globalnih kamatnih stopa dodatno su podigle vrednost američkog dolara, što je rezultiralo rastom cena nafte za vlasnike drugih valuta. Očekuje se da će Federalna rezerva morati da preduzme dodatne korake kako bi suzbila inflaciju i postigla cilj od 2%.

Tržišta nafte trenutno su obeležena zabrinutošću zbog povećanja ponude i smanjenja potražnje. Podaci o zalihama nafte u SAD se očekuju kasnije tokom dana.