Izrael gađa tunele Hamasa u novoj fazi rata u Gazi

Izrael gađa tunele Hamasa u novoj fazi rata u Gazi

Izraelska vojska počinje sledeću fazu svog rata protiv Hamasa, gađajući lavirint tunela i komandnih struktura islamističke grupe u severnoj Gazi u operaciji koja može da potraje mesecima da se završi, rekli su bezbednosni izvori, piše Rojters.

Izraelske snage su napale Gazu iz vazduha i koristile kopnene trupe da podele obalsku enklavu na dve, u ofanzivi pokrenutoj nakon što su Hamasovi naoružani napadači ubili 1.400 ljudi i uzeli oko 240 talaca u prekograničnom napadu 7. oktobra. Poslednjih dana, Izraelske trupe opkolile su grad Gazu i borile se sa borcima Hamasa dok su se gurali dublje na njegove ulice.

Sa žrtvama u Gazi koji premašuju 10.000, prema palestinskim zdravstvenim zvaničnicima, Izrael se našao pod sve većim diplomatskim pritiskom za humanitarni prekid vatre.

Izraelski ministar odbrane Joav Galan odobrio je u ponedeljak dalje operativne planove za vojnu akciju u gradu Gazi i severnom pojasu Gaze. Izraelske odbrambene snage (IDF) odbile su da komentarišu detalje.

Pet izraelskih bezbednosnih izvora reklo je Rojtersu da bi lociranje i onesposobljavanje ogromne mreže tunela koja se proteže ispod delova severne Gaze predstavljalo fundamentalni deo sledeće faze ofanzive, koja će potrajati.

Kako su izraelski tenkovi napredovali ka srcu grada Gaze, suočili su se sa teškim otporom boraca Hamasa koji koriste mrežu tunela za postavljanje zasede, rekli su dva izvora iz Hamasa i odvojene militantne grupe Islamski džihad.

Iz jednog tunela se pojavljuje borac, ispaljuje raketnu granatu i onda nestaje, da bi se pojavio na drugom ulazu u tunel i ponovo napao, rekli su palestinski izvori.

Glavni vojni portparol kontraadmiral Danijel Hagari rekao je u utorak da je izraelski borbeni inženjerijski korpus koristio eksplozivne naprave da bi uništio tunele, a operacije su uništile više od 100 okna.

Avi Melamed, bivši izraelski obaveštajni zvaničnik i pregovarač tokom prve i druge intifade koje su se desile kasnih 1980-ih i početkom 2000-ih, rekao je da vojnici ID rade kroz strukturirani plan da lociraju tunele, unište mesta za lansiranje raketa i ubiju komandante Hamasa i borci.

„Radi se o eliminisanju vojne kičme“, rekao je on. „Bilo bi veoma razumno reći da gledamo nešto što bi moglo da potraje mesecima.

Hamas, koji kontroliše obalsku enklavu od 2007. godine, izgradio je grad tunel koji se proteže ispod Gaze stotinama kilometara, u delovima dubok do 80 metara. Jedan talac koji je držan u mreži pre nego što ga je Hamas oslobodio prošlog meseca opisao ju je kao „paukovu mrežu“.

Izraelska vojska je saopštila da se mnogi Hamasovi tuneli, komandni centri i raketni bacači nalaze u blizini škola, bolnica i humanitarnih institucija u severnoj Gazi, uključujući bolnicu Al-Šifa u gradu Gaze, najveću u regionu.

Uprkos apelima Vašingtona na humanitarnu pauzu, izraelski bezbednosni izvori rekli su da prisustvo trupa na terenu unutar grada Gaze čini privremeni prekid neprijateljstava rizičnim i malo verovatnim u ovoj fazi.

I Izrael i Hamas su odbili međunarodni pritisak za prekid vatre. Izrael kaže da prvo treba osloboditi taoce koje je uhvatio Hamas; Hamas insistira da ih neće osloboditi niti prekinuti borbu dok je Gaza pod napadom.

Koliko dugo Vašington podržava operaciju može da odredi koliku slobodu delovanja ima Izrael. Izraelski lideri insistiraju na tome da ne rade na „diplomatskom otkucavanju“, rekao je 28. oktobra Beni Gantc, bivši ministar odbrane koji je sada u Netanjahuovom ratnom kabinetu.

Procenjuje se da Hamas ima snage između 20.000 i 30.000 boraca, prema izraelskim bezbednosnim izvorima. Hagari je rekla da Izrael želi da gađa komandante Hamasa na terenu kako bi potkopao sposobnosti Hamasa za izvođenje kontranapada.

Hamas nije saopštio koliko je boraca ubijeno, ali su sahrane nekih političkih i vojnih lidera održane. Među najvažnijim je bio Ajman Nofal, član višeg vojnog saveta Hamasovog naoružanog krila.

General-major Jaron Finkelman, šef Južne komande ID, rekao je u utorak da je ubijeno na desetine komandanata Hamasa, ne iznoseći konkretne detalje.

Oko 348 izraelskih vojnika takođe je ubijeno od 7. oktobra, prema podacima ID. „Ovo je složen i težak rat i, nažalost, ima svoje troškove“, rekao je Finkelman.

Lior Akerman, viši saradnik na Institutu za politiku i strategiju na izraelskom Univerzitetu Rajhman i bivši visoki zvaničnik Šin Bet, rekao je da je žestoko vazdušno bombardovanje trebalo da imobiliše što je moguće veći deo Hamasove vojne infrastrukture pre nego što se trupe okrenu podzemnim borbama u tuneli.

Bezbednosni izvori su rekli da trupe na terenu takođe pokušavaju da prikupe više obaveštajnih podataka o mreži tunela, a da ne moraju da uđu u njih.

Roboti i psi tragači bili su raspoređeni da lociraju ulaze u tunele i takođe ispitaju područja unutar njih pre moguće akcije specijalnih kopnenih trupa koje uključuju komandose iz elitne jedinice borbenih inženjera Jahalom. Vojnici buldožerima uništavaju delove ulaza u tunele.

Šalom Ben Hanan, još jedan bivši najviši zvaničnik u službi bezbednosti Šin Bet, rekao je da će operacije u mreži tunela morati da se odvijaju sporije zbog prisustva izraelskih talaca za koje se veruje da su tamo zadržani.

Bezbednosni izvori su rekli da se prikupljaju obaveštajni podaci od stanovnika Gaze koji beže na jug o koncentraciji tunela.

Izrael je nedeljama usmeravao pažnju na bolnicu al-Šifa, optužujući Hamas da je koristi kao štit za podzemne operativne centre.

Ben Hanan je rekao da upadi oko bolnice predstavljaju značajan rizik za izraelske snage s obzirom da će možda morati da evakuišu civile koji su još uvek u kompleksu, čak i nakon što su dobili upozorenja da napuste.

„Oni (Hamas) će pucati na nas i boriće se sa nama iz bolnice“, rekao je on. „Za to ćemo platiti visoku cenu.“