Kurti: Novi nacrt za ZSO napredniji, uputio sam Lajčaku primedbe i kritike

Kurti: Novi nacrt za ZSO napredniji, uputio sam Lajčaku primedbe i kritike

Kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je da je 24. oktobra uputio svoje primedbe i kritike specijalnom izaslaniku EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavu Lajčaku, povodom nacrta Asocijacije koji je Vlada Kosova ranije prihvatila.

Prema Kurtijevim rečima, ove primedbe i kritike ne može da iznosi u javnost zbog poverljivosti, ali kaže da je nacrt napredniji i potpuno drugačiji od ranijih sporazuma, preneo je KoSSev.

„Rekli smo da smo saglasni da potpišemo barem osnovni sporazum, aneks implementacije, jedan iz Ohrida, drugi iz Brisela, kao i ovaj nacrt za koji smo prethodno dali komentare, ali pošto nam je u Briselu rečeno da je normalizacija odnosa hitna stvar, pristao sam da potpišem u kom slučaju je potpis prihvatanje, ali samo kao deo dogovora, gde smo tražili i da Kosovo dobije svoj status i krene u NATO program. Zbog poverljivosti nacrta, ne mogu ni da govorim o mojim primedbama i kritikama, one su veoma važne, preneo sam ih evropskom izaslaniku preko zamenika Besnika Bisljimija 24. oktobra, dva dana pre našeg sastanka u Briselu. Ovo je sasvim drugačiji nacrt, napredniji je, ali to ne znači da smo zadovoljni, pa sam i ja poslao svoje primedbe i kritike“, rekao je on.

Povodom zahteva i protesta Kosovske policije, Kurti je rekao da je Vlada zainteresovana da smanji rizik za ovu kategoriju, ulaganjem u opremu i alate za rad. On je rekao da će se sastati sa policijom i da će videti kako će dalje postupati, prenosi EO.