NATO suspendovao sporazum o kontroli naoružanja nakon povlačenja Rusije

NATO suspendovao sporazum o kontroli naoružanja nakon povlačenja Rusije

NATO je najavio da će suspendovati svoje učešće u Sporazumu o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi (CFE) nakon što se Rusija povukla iz sporazuma, opisujući ga kao „mrtav mehanizam“ usred tekućeg sukoba sa Zapadom.

Ugovor o CFE potpisali su 1990. godine sovjetski blok i članice NATO-a u poslednjim mesecima Hladnog rata. Postavio je ograničenja na broj tenkova, oklopnih vozila, artiljerije, helikoptera i aviona stacioniranih u Evropi.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da je sporazum u početku pomogao stabilizaciji bezbednosnog okvira u Evropi, ali je vojni blok predvođen SAD kasnije počeo otvoreno da zaobilazi ograničenja, uključujući prijem novih članica.

Usred sukoba sa Zapadom oko Ukrajine, Rusija je okončala svoje učešće u CFE mehanizmima 2015. godine, nazvavši ih „anahronim“, a ovog proleća ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je zakon o ukidanju CFE, a povlačenje je završeno u utorak.

U saopštenju istog dana, NATO je osudio odluku Moskve, označivši je kao „posljednju u nizu akcija koje sistematski podrivaju evroatlantsku sigurnost“. Dodaje se da bi u svetlu povlačenja Rusije situacija u kojoj je alijansa nastavila da se pridržava CFE bila „neodrživa“.

„Stoga, kao posledica toga, savezničke države ugovornice nameravaju da obustave funkcionisanje CFE ugovora onoliko dugo koliko je potrebno“, naveo je blok i dodao da je ovaj potez podržala svih 31 članica.

Istovremeno, NATO je ostao pri stavu da je posvećen smanjenju vojnih rizika, sprečavanju pogrešnih percepcija i sukoba, kao i izgradnji efikasnog okvira za kontrolu konvencionalnog naoružanja uzimajući u obzir trenutnu bezbednosnu situaciju.

U odvojenom saopštenju, američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan je potvrdio taj potez, dodajući da će „suspenzija obaveza CFE ojačati odbrambeni i odbrambeni kapacitet alijanse uklanjanjem ograničenja koja utiču na planiranje, raspoređivanje i vežbe“.

U međuvremenu, rusko ministarstvo inostranih poslova odbacilo je mogućnost novog sporazuma o kontroli naoružanja sa Zapadom, rekavši da NATO nije u stanju da pregovara. „Tek kada ih život primora da se vrate na konstruktivne i realne pozicije, mogao bi se oživeti odgovarajući dijalog kao deo napora da se oblikuje novi evropski bezbednosni sistem“, navodi se u saopštenju.