Intel planira proširenje proizvodnje čipova u Vijetnamu

Intel planira proširenje proizvodnje čipova u Vijetnamu

Intel je odložio svoju planiranu investiciju u Vijetnam, što je moglo značajno povećati kapacitete proizvodnje u ovoj zemlji, a ova odluka udara na rastuće ambicije Vijetnama u industriji čipova. Vijetnam je želeo da se pozicionira kao alternativa Kini i Tajvanu u proizvodnji poluprovodnika, ali se suočava s političkim rizicima i trgovinskim tenzijama sa Sjedinjenim Državama.

Intel, jedan od vodećih svetskih proizvođača čipova, ima veliko čvorište za proizvodnju elektronike u Vijetnamu, koje je dom najveće Intelove fabrike za sklapanje, pakovanje i testiranje čipova. Ova fabrika se prostire na površini od 47 hektara i zaposlenima pruža oko 2.500 radnih mesta. Planovi su bili da se kapaciteti povećaju i dodatno investira u ovu fabriku, ali je Intel sada odložio ovu investiciju.

Nakon posete tadašnjeg predsednika SAD, Džoa Bajdena, Vijetnamu u septembru, gde su potpisani ugovori o podršci vijetnamskoj industriji čipova, Intel je trebalo da igra ključnu ulogu u proširenju ove industrije. Međutim, nedugo nakon Bajdenove posete, američki zvaničnici su obavestili grupu američkih biznismena i stručnjaka da je Intel odložio plan proširenja, tvrdi jedan od učesnika sastanka.

Izvor, koji je želeo da ostane anoniman, naveo je da je Intel doneo ovu odluku oko jula ove godine. Kompanija nije iznela razloge za odustajanje od investicije, ali je drugi izvor koji je prisustvovao sastancima između američkih kompanija i vijetnamskih zvaničnika rekao da je Intel izrazio zabrinutost zbog stabilnosti snabdevanja električnom energijom i prekomerne birokratije.

Intel je već prisutan u Vijetnamu i planirao je da dodatno investira u ovu zemlju kako bi ojačao svoju fabriku vrednu 1,5 milijardi dolara. Ovo je trebalo da bude deo Intelove strategije za diverzifikaciju proizvodnje izvan Kine i Tajvana.

Odluka Intela predstavlja izazov za Vijetnam, koji se trudio privući više investicija u sektor čipova kako bi postao konkurencija drugim glavnim igračima u industriji, kao što su Kina i Tajvan.

Takođe, Vijetnam se suočio sa nestašicom struje tokom ovog leta, što je uticalo na rad mnogih proizvođača, uključujući i tehnološke kompanije.

Intel je takođe proširio svoja ulaganja u Maleziji, što je jedan od konkurenata Vijetnama u jugoistočnoj Aziji u privlačenju investicija u sektor čipova.

S obzirom na promenu odluke Intela, Vijetnam će morati preispitati svoje strategije kako bi privukao nove investitore u industriju čipova.