Ministri Japana i Velike Britanije razgovaraće o daljem produbljivanju bezbednosnih veza na marginama G7

Ministri Japana i Velike Britanije razgovaraće o daljem produbljivanju bezbednosnih veza na marginama G7

Japanski i britanski ministri spoljnih poslova i odbrane razgovaraće u utorak o produbljivanju vojne saradnje u okviru novog bezbednosnog pakta koji omogućava njihovim vojskama da ulaze na teren jedne druge radi zajedničkih vežbi.

Japan i Britanija proširili su saradnju poslednjih godina zbog zabrinutosti zbog sve većeg uticaja Kine. Japan, čiji su jedini ugovorni saveznik Sjedinjene Države, do sada je potpisao Sporazum o recipročnom pristupu sa Australijom i Ujedinjenim Kraljevstvom, čime su postale polusaveznici.

Pregovori u Tokiju između japanske ministarke spoljnih poslova Joko Kamikave i ministra odbrane Minorua Kihare i britanskog ministra spoljnih poslova Džejmsa Kleverlija i ministra odbrane Granta Šapsa prvi su od kada je RAA stupila na snagu sredinom oktobra.

Oni se sastaju na marginama sastanka ministara spoljnih poslova Grupe sedam naprednih nacija u utorak i sredu za koji se očekuje da će se fokusirati na rat Izraela i Hamasa, rat Rusije i Ukrajine i napetosti u Indo-pacifičkom regionu.

Razgovori četvorice ministara o bezbednosnim vezama Japana i Velike Britanije će verovatno uključiti proširenje zajedničkih vežbi i saradnje u novim oblastima kao što su svemir i sajber bezbednost, na osnovu sporazuma između Japana i Velike Britanije iz Hirošime koji su postigli japanski premijer Fumio Kišida i britanski premijer Riši Sunak u maju.

Kišidina vlada je u decembru objavila novu srednjoročnu i dugoročnu bezbednosnu strategiju Japana za izgradnju svoje bezbednosti i odbrane — uključujući sposobnost protivudara — u velikom pomeranju od principa samoodbrane zemlje usvojenog posle poslednjeg svetskog rata, navodeći sve veće pretnje u regionu, uključujući i Kinu.

Dok jača vojne veze sa dugogodišnjim saveznicima SAD, Japan ubrzano razvija veze sa Filipinima kako bi ojačao odvraćanje od Kine dok eskalira tenzije u Tajvanskom moreuzu.

U svojim razgovorima prošle nedelje u Manili, Kišida i filipinski predsednik Ferdinand Markos mlađi složili su se da započnu pregovore o RAA i najavili da će radar za obalski nadzor biti obezbeđen filipinskoj mornarici u okviru novog programa bezbednosnih grantova koji Japan ima za cilj da pomogne u jačanju vojske prijateljskih zemalja.

Japan ima dugogodišnji teritorijalni spor sa Kinom oko ostrva u Istočnom kineskom moru.