Mentalno zdravlje na radnom mestu je stalni izazov

Mentalno zdravlje na radnom mestu je stalni izazov

Najnovija longitudinalna studija Opservatorije za zdravlje i dobrobit na poslu (OSMET), sprovedena u Kvebeku, donosi uvid u promene u mentalnom zdravlju radnika tokom i nakon pandemije COVID-19. Studija, vođena od strane profesora Alaina Marchanda sa Škole za industrijske odnose Univerziteta u Montrealu, prati 6.602 osobe na 95 radnih mesta u Kvebeku kako bi istražila promene u psihološkom stresu, depresiji, anksioznosti i sagorevanju.

Podaci su prikupljani u tri ciklusa: 2019–2021 (ciklus 1), 2020–2022 (ciklus 2) i 2021–2023 (ciklus 3). Nalazi pokazuju da se psihički stres vratio na nivoe pre pandemije COVID-19, što je dobra vest. Međutim, simptomi depresije i anksioznosti su postali rasprostranjeniji u periodu između drugog i trećeg ciklusa istraživanja.

Psihički stres je ostao nepromenjen kod muškaraca, dok je kod žena blago porastao. Mlađa populacija (18-34 godina) imala je najveće stope psihičkog stresa. Sagorevanje je bilo u padu tokom pandemije, ali se zatim vratilo na slične stope kao pre. Depresija je značajno porasla kod muškaraca između ciklusa 2 i 3, dok su simptomi anksioznosti porasli među muškarcima i odraslom populacijom uzrasta 35-49 godina.

Ispitivanje takođe pokazuje da žene i mladi ljudi imaju zabrinjavajuće stope psihičkog stresa i mentalnih zdravstvenih problema. U ciklusu 3, gotovo polovina žena je prijavila osećaj psihičkog stresa, dok su mladi između 18 i 34 godine imali najviše stope stresa. Starija populacija (50+ godina) imala je znatno manje stope psihičkog stresa.

Iako se situacija sa psihičkim stresom delimično normalizovala nakon završetka pandemije, povećanje depresije i anksioznosti, posebno kod određenih grupa, ukazuje na potrebu za dodatnim istraživanjima i intervencijama kako bi se podržalo mentalno zdravlje radnika nakon perioda pandemije i povratka na redovne radne uslove.