Loš noćni san može izazvati atrijalnu fibrilaciju sledećeg dana

Loš noćni san može izazvati atrijalnu fibrilaciju sledećeg dana

Svi znamo da loš san može ostaviti osećaj iscrpljenosti sledećeg dana. Sada je studija UC San Francisco pronašla još jedan razlog da se uhvati više Z-ova: loš san je vezan za znatno veće šanse za pojavu atrijalne fibrilacije (A-Fib)—nepravilnih otkucaja srca koji mogu dovesti do krvnih ugrušaka, srčane insuficijencije, moždanog udara i drugih srčanih udara. -problemi u vezi – sledećeg dana.

Loš san bio je povezan sa 15% većim rizikom od A-Fib epizode, a nastavak lošeg sna bio je povezan sa dužim epizodama A-Fib. Studija je objavljena u JACC: Klinička elektrofiziologija.

Istraživači su primetili da je važno lečiti osnovnu bolest koja može izazvati A-Fib, što je najčešći tip aritmije – kada srce kuca prebrzo ili presporo ili nepravilno.

Nova studija pokazuje da strategije za poboljšanje opšteg kvaliteta sna takođe mogu pomoći.

„Lečenje nesanice može biti izazovno, ali u mnogim slučajevima postoje stvari koje su pod kontrolom pojedinca koje mogu značajno da poboljšaju kvalitet sna“, rekao je odgovarajući autor Gregori M. Markus, MD, MAS, kardiolog i elektrofiziolog u UCSF Health.

Predložio je da idete u krevet u razumno i dosledno vreme, izbegavate alkohol i kofein pre spavanja, koristite krevet samo za spavanje ili romansu, redovno vežbate, održavate sobu hladnom, izbegavate dremke i budite se u isto vreme svakog dana.

UCSF je dugo bio lider u kardiološkom lečenju, uključujući poremećaje srčanog ritma. Iako su rizici povezani sa A-Fib opsežno istraženi, ovo je prvi put da su istraživači videli neposrednu vezu sa lošim snom.

Studija je pratila 419 pacijenata u ispitivanju I-STOP-AFIB. Oni su ocenili kvalitet svog sna svake noći kao „neverovatan“, „dobar“, „prosečan“, „loš“ ili „užasan“, i koristili su mobilne elektrokardiograme za merenje epizoda A-Fib sledećeg dana.