Vampirski virusi hvataju druge viruse da bi se replicirali – i mogu biti ključ za nove antivirusne terapije

Vampirski virusi hvataju druge viruse da bi se replicirali – i mogu biti ključ za nove antivirusne terapije

Uzbudljiva priča o virusima i njihovim „satelitima“ dolazi iz laboratorija istraživača na Univerzitetu Merilend, gdje su otkriveni fascinantni aspekti u životu virusa. Naučnici su dublje zaronili u svet mikroorganizama, otkrivajući da virusi, inače poznati kao paraziti, takođe postaju domaćini neobičnim virusnim „pomoćnicima“. Ova priča o virusima-ubici postavlja pitanje: da li virusi mogu sami da budu inficirani?

Sve počinje kad virus uđe u ćeliju, gde može ili mirno da čeka ili da počne brzo da se umnožava. U procesu umnožavanja, virus zloupotrebljava ćelijsku fabriku da bi stvorio hiljade kopija sebe, a zatim napušta ćeliju kako bi oslobodio nove viruse.

No, tu dolazi do preokreta. Ponekad, kada virus uđe u ćeliju, otkrije da je već zauzeto mesto za drugog „uspavanog“ virusa. Počinje borba za kontrolu nad ćelijom, a pobednik može biti bilo ko od njih.

Istraživači su decenijama znali za postojanje virusa koji se hrane drugim virusima, poznatih kao virusni „sateliti“. No, ovaj fenomen nije ograničen na bakterije; virusni sateliti prate viruse u različitim domenima života, uključujući i biljke, što može značajno uticati na useve.

Virusni sateliti ne samo da direktno utiču na svoje virusne „pomoćnike“, često ih sprečavajući, nego i doprinose beskrajnoj trci u naoružanju. U međusobnom rivalstvu za ćelijske resurse, virusi i satelitski virusi razvijaju nove strategije, a to može dovesti do otkrića antivirusnih lekova.

Nedavna istraživanja sugerišu da mnogi antivirusni sistemi, uključujući i popularne molekularne makaze CRISPR-Cas9, možda potiču od virusa i njihovih satelita. Ironično, uprkos svojoj razarajućoj prirodi, sateliti i njihovi pomagači igraju ključnu ulogu u razvoju antivirusnih strategija koje mogu koristiti ljudi.

Najnovija otkrića dolaze iz laboratorija istraživača na Univerzitetu Merilend, koji su izolovali satelitski fag MiniFlaier iz bakterije Streptomyces scabiei. MiniFlaier je pronađen u bliskoj vezi sa virusom pomagačem nazvanim bakteriofag MindFlaier, koji inficira istu bakteriju. Ali MiniFlaier se istakao kao neobičan satelit.

MiniFlaier je prvi poznati satelitski fag koji je izgubio sposobnost mirovanja. Umesto da čeka, MiniFlaier je razvio jedinstven način preživljavanja – prilaženje svom virusnom „pomoćniku“ poput vampira. Ova neuobičajena strategija postavlja izazov kako MiniFlaier upravlja svojim „domaćinom“ MindFlaierom i kako se borba odvija između njih dvoje.

Ova otkrića otvaraju nove mogućnosti za razumevanje i potencijalno suzbijanje virusa. U svetlu nedavne pandemije, gde su antivirusni lekovi ograničeni, istraživanje virusa i njihovih satelita može dovesti do revolucije u razvoju novih terapija. Znanje o ovim neobičnim mehanizmima virusa može postati ključ za razumevanje i borbu protiv mnogih bolesti u budućnosti. Ostanite s nama jer istraživanje ovog uzbudljivog sveta virusa i njihovih satelita tek započinje.