Španska fudbalerka Dženi Ermoso dobila pretnje nakon poljupca predsednika saveza

Španska fudbalerka Dženi Ermoso dobila pretnje nakon poljupca predsednika saveza

Dženi Ermoso, španska fudbalerka, priznala je da je primila pretnje nakon što ju je predsednik španskog saveza, Luis Rubijales, poljubio na usne na ceremoniji dodele nagrada nakon što je španski ženski fudbalski tim osvojio Svetsko prvenstvo za žene. Ermoso je osvojila naslov svetskog prvaka sa svojim timom, a poljubac nije bio njen izbor.

Ermoso je izjavila da je „mora da pretpostavi posledice čina koji nije izazvala i za koji nije izabrala“. Nije iznela detalje o prirodi pretnji koje je primila, ali je naglasila da je to iskustvo bilo traumatizirajuće i da nikada nećete naučiti kako da se naviknete na takve pretnje.

Nakon incidenta sa poljupcem, španski tužioci su optužili Luisa Rubijalesa za seksualni napad i prinudu. Rubijales je kasnije podneo ostavku sa svoje funkcije. On je pokušavao da ubedi Ermoso i njene rođake da umanje značaj poljupca, što je dodatno otežalo situaciju.

Ermoso je izrazila svoju odlučnost da se ne slomi zbog ovog iskustva, a naglasila je važnost mentalnog zdravlja za sportiste. Dodala je da će nastaviti da se bori za ono što smatra dobrim za društvo i da se neće sećati samo po incidentu, već i po svojim sportskim dostignućima i promeni mentaliteta u ženskom fudbalu u Španiji.