Afričke nacije povlače diplomate iz Izraela

Afričke nacije povlače diplomate iz Izraela

Južna Afrika i Čad pridružili su se rastućoj listi zemalja koje povlače svoje diplomatsko osoblje iz Izraela, osuđujući Zapadni Jerusalim zbog ubijanja hiljada palestinskih civila u Pojasu Gaze dok pokušava da uništi Hamas.

„Genocid pod nadzorom međunarodne zajednice ne može se tolerisati“, rekao je južnoafrički ministar u Predsedništvu Khumbudzo Ntšavheni novinarima u ponedeljak u Pretoriji. „Još jedan holokaust u istoriji čovečanstva nije prihvatljiv.“

Članovi južnoafričke vlade odlučili su na sastanku u sredu da povuku trojicu diplomata te zemlje stacionirane u Tel Avivu radi „konsultacija“, rekao je Nšavheni. Ona je takođe nagovestila da bi mogle biti preduzete mere protiv izraelskog ambasadora u Južnoj Africi Elija Belocerkovskog zbog navodnog omalovažavanja onih koji se protive izraelskom upadu u Gazu. Ona je dodala da njegova uloga u Pretoriji „postaje veoma neodrživa“.

Čad je u subotu opozvao svog otpravnika poslova u Izraelu, navodi se u saopštenju vlade u ponedeljak. „Čad osuđuje gubitak ljudskih života mnogih nevinih civila i poziva na prekid vatre koji bi doveo do trajnog rešenja palestinskog pitanja“, navodi se u saopštenju. Ta centralnoafrička zemlja obnovila je diplomatske odnose sa Izraelom 2019. godine, više od četiri decenije nakon što su veze između dve vlade prekinute.

Najnoviji rat Izraela sa Hamasom počeo je 7. oktobra, kada je militantna grupa pokrenula iznenadne napade u kojima je ubijeno oko 1.400 ljudi. Hamasovi borci su takođe kidnapovali više od 200 ljudi i vratili ih u Gazu kao taoce. Izraelski odgovor je ostavio više od 10.000 mrtvih Palestinaca, prema lokalnim zdravstvenim zvaničnicima.

Južna Afrika i Čad prate još sedam zemalja u diplomatskom kažnjavanju Izraela. Bolivija je prekinula diplomatske odnose sa Izraelom 31. oktobra. Turska, Jordan, Bahrein, Honduras, Kolumbija i Čile opozvali su svoje ambasadore u Izraelu. Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je novinarima u subotu da je prekinuo kontakt sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom, rekavši: „Odustali smo od njega“.

Južnoafrički ministar spoljnih poslova Naledi Pandor rekao je da je važno da Pretorija izrazi zabrinutost zbog izraelskog upada u Gazu i pozove na prekid vatre. „Potrebno je da imamo ovaj angažman sa našim zvaničnicima jer smo izuzetno zabrinuti zbog nastavka ubijanja dece i nevinih civila na palestinskoj teritoriji i verujemo da je priroda odgovora Izraela postala kolektivna kazna“, rekla je ona novinarima. u ponedeljak.