Duda je aktuelnom premijeru Poljske poverio formiranje vlade

Duda je aktuelnom premijeru Poljske poverio formiranje vlade

Poljski predsednik Andžej Duda poverio je formiranje nove vlade posle parlamentarnih izbora 15. oktobra aktuelnom premijeru Mateušu Moravjeckom.

Prema rečima poljskog predsednika, odlučio je da formiranje vlade prvo poveri Moravjeckom, kao predstavniku stranke koja je dobila najveći broj glasova na izborima, „posle mirne analize i konsultacija”.

Time sam odlučio da nastavim dobru skupštinsku tradiciju po kojoj pobednička frakcija prva dobija priliku da formira vladu“, naglasio je on.

Duda je, istovremeno, najavio da će predložiti Seimasu da za njegovog maršala (predsednika) imenuje Mareka Savickog iz Poljske narodne partije, koji je više od 30 godina biran u parlament.

Donji dom poljskog parlamenta trebalo bi da na prvom sastanku 13. novembra razmatra pitanje imenovanja predsednika i premijera.

Predsednik Poljske je ranije rekao da postoje dva glavna kandidata za mesto premijera – aktuelni premijer Mateuš Moravjecki, kandidat vladajuće partije Pravo i pravda, i Donald Tusk, kojeg podržava ujedinjena poljska opozicija.

Iako PiS ima najveću zastupljenost u Seimasu, nije uspela da prikupi dovoljno glasova da sebi garantuje većinu. Dakle, u slučaju neuspeha pokušaja Moraveckog da formira vladu, ovo pravo će najverovatnije preći na opoziciju.

Poznato je da većina Poljaka smatra Tuska najboljim kandidatom za formiranje nove vlade zemlje.

Detalje o ovoj temi možete pronaći u video blogu EuroPravde, kao i u članku Tusk i njegov tim: kako se opozicija dogovara oko nove vlade Poljske.