Ryanair nagrađuje akcionare nakon porasta profita

Ryanair nagrađuje akcionare nakon porasta profita

Irska avio-kompanija Ryanair objavila je u ponedeljak početak redovne dividende akcionarima nakon što je neto profit porastao za 72 odsto u prvoj polovini zbog viših cena karata i rekordnog saobraćaja.

Dobit nakon oporezivanja iznosila je 2,2 milijarde evra (2,4 milijarde dolara) za šest meseci do kraja septembra u odnosu na prethodnu godinu, navodi se u saopštenju Rajanera.

Avio-kompanija sa sedištem u Dablinu saopštila je da će prvi put u svojoj istoriji početi da isplaćuje redovne dividende.

Do toga dolazi kada se sektor vazduhoplovstva snažno oporavlja nakon što je pretrpeo velike gubitke na početku decenije kada je pandemija COVID-a zaustavila letove širom sveta.

„Želimo da se zahvalimo tim akcionarima na njihovoj podršci tokom veoma teškog COVID perioda“, rekao je izvršni direktor Ryanair-a Majkl O’Liri.

Prevoznik je najavio „prvobitnu običnu dividendu od 400 miliona evra“ raspoređenu na dve jednake isplate u februaru i septembru sledeće godine.

U narednim godinama, Ryanair je rekao da očekuje da će isplatiti oko 25 odsto neto dobiti u vidu dividendi.

Najave o dividendi, zajedno sa očekivanjima o rekordno visokom godišnjem profitu uprkos brojnim preprekama, pomogle su da cena akcija Rajanera poraste šest odsto na 16,12 evra u Dablinu.

Rajaner je ranije isplatio ukupno 6,74 milijarde evra otkupa akcija i ad hok dividendi u 12 godina do 2020. godine, potvrdila je kompanija AFP-u.

O’Liri je dodao da ceogodišnji izgledi avioprevoznika „i dalje veoma zavise od odsustva bilo kakvih nepredviđenih štetnih događaja — na primer, kao što su Ukrajina ili Gaza — između sada i kraja marta“.

Profit Ryanair-a je narastao u prvoj polovini „zahvaljujući snažnom Uskrsu u prvom kvartalu, rekordnom letnjem saobraćaju i višim cenama karata koje su nadoknadile znatno veće troškove goriva“, navodi se u saopštenju kompanije.

Saobraćaj je porastao za 11 odsto na 105 miliona putnika, a prosečne cene karata su skočile za skoro jednu četvrtinu.

O’Liri je rekao da kompanija očekuje rekordnu neto dobit tokom cele godine od između 1,85 milijardi evra i 2,05 milijardi evra – prognoza koja pretpostavlja „skromne gubitke“ tokom zime.

Dodao je da su izgledi pomućeni neizvesnošću u vezi sa isporukom novih aviona Boing, „znatno većim celogodišnjim računom za gorivo, veoma ograničenom vidljivošću u četvrtom kvartalu i rizikom od slabije potrošnje potrošača u narednim mesecima“.