Upotreba marihuane povezana sa povećanim rizikom od srčanog udara, srčane insuficijencije

Upotreba marihuane povezana sa povećanim rizikom od srčanog udara, srčane insuficijencije

Redovna upotreba marihuane može povećati rizik od srčane insuficijencije, moždanog udara ili srčanog udara čak i ako se uzmu u obzir drugi kardiovaskularni faktori rizika kao što su dijabetes tipa 2, visok krvni pritisak i gojaznost, prema dve preliminarne studije koje će biti predstavljene na naučnim sesijama Američkog udruženja za srce. 2023 . Sastanak, koji će se održati od 11. do 13. novembra u Filadelfiji, predstavlja vrhunsku globalnu razmenu najnovijih naučnih dostignuća, istraživanja i ažuriranja kliničke prakse zasnovane na dokazima u kardiovaskularnoj nauci.

Upotreba marihuane, medicinski poznate kao kanabis, postaje sve popularnija širom SAD jer je sve više država legalizuje za rekreativnu i medicinsku upotrebu. Međutim, još uvek nije u potpunosti poznato kako marihuana utiče na zdravlje srca i mozga. Dve nove studije, koje su sprovele odvojene istraživačke grupe, bacaju svetlo na povezanost redovne upotrebe marihuane sa rizikom od srčane insuficijencije, srčanog udara i moždanog udara.

Više od 150.000 odraslih u SAD učestvovalo je u programu All of Us Research, programu koji sponzoriše Nacionalni instituti za zdravlje. Istraživači su se fokusirali na odnos između načina života, biologije i životne sredine u različitim populacijama i analizirali vezu između svakodnevne upotrebe marihuane i srčane insuficijencije.

„Prethodna istraživanja pokazuju veze između upotrebe marihuane i kardiovaskularnih bolesti poput koronarne arterijske bolesti, srčane insuficijencije i atrijalne fibrilacije, za koje se zna da izazivaju srčanu insuficijenciju“, rekao je glavni autor studije Iakubu Bene-Alhasan, MD, M.P.H., stalni lekar u Medstar Health-u. u Baltimoru. „Upotreba marihuane nije bez zdravstvenih problema, a naša studija pruža više podataka koji povezuju njenu upotrebu sa kardiovaskularnim stanjima.

Bene-Alhasan i kolege su pratili 156.999 pojedinaca koji su bili bez srčane insuficijencije u vreme kada su se upisali u istraživački program. Učesnici studije su završili anketu o učestalosti njihove upotrebe marihuane i praćeni su skoro 4 godine (45 meseci). Analiza je prilagođena da uzme u obzir pojedinačne demografske i ekonomske faktore, upotrebu alkohola, pušenje i druge kardiovaskularne faktore rizika koji su povezani sa srčanom insuficijencijom, kao što su dijabetes tipa 2, visok krvni pritisak, visok holesterol i gojaznost.

Analiza je utvrdila:

„Naši rezultati bi trebalo da podstaknu više istraživača da proučavaju upotrebu marihuane kako bi bolje razumeli njene zdravstvene implikacije, posebno na kardiovaskularni rizik“, rekao je Bene-Alhasan. „Želimo da stanovništvu pružimo visokokvalitetne informacije o upotrebi marihuane i da pomognemo u donošenju političkih odluka na državnom nivou, da edukujemo pacijente i da usmeravamo zdravstvene radnike.

Detalji studije:

Ograničenje studije je to što se oslanjalo na podatke koji nisu precizirali da li je marihuana udahnuta ili pojedena. Prema istraživačima, način na koji se marihuana unosi može uticati na kardiovaskularne ishode.

Povećan rizik od velikih štetnih srčanih i cerebrovaskularnih događaja kod starijih nepušača koji koriste kanabis (Poster Abstract MDP249)

U drugoj studiji, različiti istraživači su procenili podatke iz Nacionalnog uzorka bolničkih pacijenata iz 2019, najveće nacionalne baze podataka o hospitalizacijama, kako bi istražili da li je boravak u bolnici komplikovan kardiovaskularnim događajem, uključujući srčani udar, moždani udar, zastoj srca ili aritmiju kod pacijenata koji su koristili marihuanu. . Istraživači su izvukli zapise o odraslim osobama starijim od 65 godina sa kardiovaskularnim faktorima rizika koji su prijavili da ne koriste duvan (cigarete ili druge duvanske proizvode). Ova grupa kartona pacijenata je zatim podeljena u dve grupe: korisnici marihuane i ne-korisnici marihuane. Bolnička evidencija korisnika marihuane bila je šifrovana za poremećaj upotrebe kanabisa koji može varirati od bolnice do bolnice.

„Od 2015, upotreba kanabisa u SAD se skoro udvostručila i povećava se kod starijih odraslih osoba, stoga je važno razumevanje potencijalnog povećanog kardiovaskularnog rizika od upotrebe kanabisa“, rekao je glavni autor studije Avilaš Mondal, doktor medicine, stalni lekar u Nazaretu. Bolnica u Filadelfiji. „Ono što je jedinstveno u našoj studiji je da su pacijenti koji su koristili duvan bili isključeni jer se kanabis i duvan ponekad koriste zajedno, pa smo bili u mogućnosti da posebno ispitamo upotrebu kanabisa i kardiovaskularne ishode.“

„Moramo biti svesni velikih srčanih i moždanih udara kod starijih osoba sa poremećajem upotrebe kanabisa. U ovom trenutku, potrebno nam je više studija da bismo razumeli dugoročne efekte upotrebe kanabisa“, rekao je Mondal. „Zdravstveni radnici treba da uključe pitanje „Da li koristite kanabis?“ kada uzimaju anamnezu pacijenta. Ako pitate pacijente da li puše, ljudi misle da puše cigarete. Glavna javna poruka je da budu svesniji povećanih rizika i otvorite linije komunikacije kako bi upotreba kanabisa bila priznata i razmatrana.“

Ograničenje analize je to što su podaci iz velike baze podataka, koja može imati greške kodiranja u zdravstvenim kartonima pacijenata. Pored toga, šifra elektronskog zdravstvenog kartona za poremećaj upotrebe kanabisa može se razlikovati od bolnice do bolnice, što iskrivljuje rezultate analize.

„Najnovija istraživanja o upotrebi kanabisa pokazuju da pušenje i udisanje kanabisa povećavaju koncentraciju karboksihemoglobina u krvi (ugljen monoksid, otrovni gas), katrana (delimično sagorele zapaljive materije) slično efektima udisanja duvanske cigarete, a oba su povezana bolesti srčanog mišića, bolova u grudima, poremećaja srčanog ritma, srčanog udara i drugih ozbiljnih stanja“, rekao je Robert L. Page II, Pharm.D., M.S.P.H., FAHA, predsednik grupe dobrovoljaca za naučnu izjavu Američkog udruženja za srce 2020. : Medicinska marihuana, rekreativni kanabis i kardiovaskularno zdravlje. „Zajedno sa rezultatima ove dve istraživačke studije, kardiovaskularni rizici upotrebe kanabisa postaju jasniji i treba ih pažljivo razmotriti i pratiti od strane zdravstvenih radnika i javnosti.“