Nedostatak pomoći Ukrajini predstavlja krizu za EU ​

Nedostatak pomoći Ukrajini predstavlja krizu za EU ​

Nedovoljna finansijska pomoć Ukrajini će gurnuti zemlju u krizu koja bi se mogla „preliti“ na EU, upozorio je ukrajinski ministar finansija Sergej Marčenko.

Ministar je to izjavio za Politico u ponedeljak uoči predstojećeg glasanja o budžetu za 2024. godinu u parlamentu zemlje. Budžet će imati rupu od najmanje 29 milijardi dolara ako ne stigne dodatna podrška zapadnih pristalica Kijeva, priznao je Marčenko.

„Očuvanje makroekonomske stabilnosti je veoma važno, jer bismo pored rata imali i ekonomsku krizu. Ako Ukrajina bude u krizi, imaćete efekte prelivanja u EU“, naveo je on.

„Posledice ekonomske krize bile bi veoma, veoma traumatične ne samo za Ukrajinu, već i za celu Evropu, jer može izazvati efekte i na Evropu zbog migracija, zbog efekta prelivanja, zbog ogromnog povećanja cena širom Evrope, posebno na nekima. prehrambene robe, ponovo o mogućoj nafti i gasu“, naveo je ministar.

Marčenko je takođe ponovio želju Kijeva da se dokopa ruske imovine zamrznute na Zapadu na početku sukoba koji je u toku i koja se procenjuje da vredi najmanje 300 milijardi dolara. Dok Kijev dugo poziva da se imovina zapleni i prenese Ukrajini, Zapad do sada nije smislio mehanizam da takav potez učini legalnim.

„Za Ukrajinu je pravi prioritet da dobije ova ruska zamrznuta sredstva za obnovu Ukrajine“, rekao je on.

Marčenko je odbacio sve veće pozive za antikorupcijske reforme u Ukrajini, navodeći da, iako se o tom pitanju može „razgovarati“, međunarodna pomoć ne bi trebalo nekako da bude vezana za pitanje korupcije.

„Spremni smo da razgovaramo, ali nismo spremni na činjenicu da bi to moglo da izazove kašnjenje u pružanju podrške Ukrajini. Potreban nam je novac od početka sledeće godine“, naglasio je on.

Početkom oktobra Politiko je izvestio da je Vašington „daleko više zabrinut zbog korupcije u Ukrajini nego što javno priznaju“. Časopis je citirao osetljiv dokument do kojeg je došao u kojem se sugeriše da bi široko rasprostranjena korupcija u Ukrajini mogla na kraju da natera zapadne saveznike da napuste Kijev u borbi sa Rusijom.

U međuvremenu, novi zahtev za finansiranje administracije američkog predsednika Džoa Bajdena za obezbeđivanje više od 60 milijardi dolara za Ukrajinu naišao je na snažno protivljenje republikanaca u Kongresu. Neki poslanici GOP-a pozvali su predsednika na veću odgovornost, kao i da razjasni šta na kraju želi da dobije od produženih neprijateljstava između Kijeva i Moskve.