Upravljanje zdravljem srca kroz menopauzu

Upravljanje zdravljem srca kroz menopauzu

Žene mogu pomoći u zaštiti zdravlja srca dok prolaze kroz menopauzu.

Američko udruženje za srce (AHA) nudi nekoliko saveta za zaštitu tog najkritičnijeg organa dok se nivoi hormona i sastav tela menjaju.

„Više žena u SAD živi duže, a značajan deo njih će provesti do 40% svog života u postmenopauzi“, rekla je Bruk Agarval, docentka kardiologije na Medicinskom centru Univerziteta Kolumbija u Njujorku.

„Navigacija kroz menopauzu nije jedinstvena za sve, a nije ni put ka dobrom zdravlju srca“, dodala je Agarval, volonterka AHA-ovog pokreta Go Red for Women.

„Ovo čini još važnijim fokusiranje na zdravlje srca i mozga u svim fazama života“, rekla je ona u saopštenju AHA.

Najbolja odbrana od promena povezanih sa menopauzom je rad sa svojim lekarom, prema AHA.

Važno je da su ključni zdravstveni brojevi u zdravom rasponu.

Krvni pritisak, šećer u krvi i indeks telesne mase — mera telesne masti zasnovana na visini i težini — treba pratiti svake godine. Ako su vaši brojevi van dometa, trebalo bi ih pratiti još češće.

Nivo holesterola je takođe važan. Zdravi brojevi su više individualizovani na osnovu vaših drugih faktora rizika, koje vam lekar može pomoći da shvatite.

Vaš opšti obrazac ishrane je takođe važan.

I DASH i mediteranski načini ishrane imaju elemente koji su najzdraviji za srce. Imaju puno povrća, voća, integralnih žitarica, zdravih masti i nemasnih proteina. Takođe imaju malo soli, šećera, alkohola i prerađene hrane.

Vežbanje je takođe važno. Trening snage i otpora, izdržljivost, ravnoteža i fleksibilnost čine dobro zaokruženu rutinu.

Snaga i otpor imaju dodatnu prednost povećanja snage kostiju i mišićne mase, prema udruženju srca.

Kako žene ulaze u menopauzu, utiče na njihovu gustinu kostiju. Kompozicija tela ima tendenciju da se pomeri ka nižoj mišićnoj masi. Trening snage najmanje dva puta nedeljno može pomoći i kostima i mišićima.

Takođe je važno dati prednost spavanju.

U menopauzi, mnogi simptomi mogu uticati na dobar san. To uključuje noćno znojenje, nesanicu i ustajanje radi odlaska u kupatilo. Ali ako uspete da se dovoljno odmorite, imaćete jači imuni sistem, bolje raspoloženje, više energije, jasnije razmišljanje i manji rizik od hroničnih bolesti.

Postavljanje alarma da vas podseti da je vreme da se smirite može pomoći. U tom trenutku isključite sve elektronske uređaje. Pozovite svog doktora ako i dalje imate problema.