Milioni sterilnih voćnih mušica bašeni na LA u borbi protiv zaraze

Milioni sterilnih voćnih mušica bašeni na LA u borbi protiv zaraze

Drveće citrusa u rasadniku C&S u Boldvin Hilsu bi inače bilo puno marakuje, kumkvata i drugog voća u ovo doba godine. Ali prošlog meseca, zaposleni su skinuli desetine njih i postavili ih u zadnji deo parcele, daleko od javnosti, u sklopu sveopšteg karantinskog napora usmerenog na iskorenjivanje jedne od najrazornijih štetočina na svetu: mediteranske voćne mušice.

Pored uklanjanja voća, koje je naredio okrug Los Anđeles zajedno sa saveznim i državnim agencijama, zvaničnici imaju dramatičniji plan u radu: bacanje miliona sterilnih muških muva u okrugu Los Anđelesa u narednih nekoliko nedelja u nadi da će poremetiti život ciklus insekata, koji se hrane raznim voćem.

Operacija je započeta nakon što su prošlog meseca otkrivene tri mediteranske voćne mušice ili medušice.

Zaposleni u kancelariji komesara za poljoprivredu okruga Los Anđeles pronašao je dve odrasle muve uhvaćene u zamku pričvršćenu za drvo persimona i jednu na drvo nara u dvorištu parka Lajmert, prema vlastima.

To je podstaklo naredbu o karantinu od strane Kalifornijskog ministarstva za hranu i poljoprivredu, koja pokriva područje od 88 kvadratnih milja koje se proteže na sever do Melrouz avenije, zapadno do autoputa 405, južno do autoputa 105 i istočno do ulice Soto, kroz Hantington park.

Karantena obuhvata proizvode komercijalnih uzgajivača, veletrgovaca i trgovaca na malo u tom području. Pozivaju se kućni baštovani da konzumiraju ili prerađuju svoje voće samo kod kuće i da ga ne premeštaju sa svog imanja, ili da ga odlažu dvostrukim pakovanjem i stavljanjem u redovnu kantu za smeće.

U krugu od 200 metara od svake detekcije medušice, imanja će biti tretirana organskim insekticidom, a unutar 100 metara od svakog otkrivanja larve ili više odraslih jedinki, voće se mora ukloniti sa drveća.

U C&S rasadniku u Boldvin Hilsu, drveće citrusa nije pokazivalo znake štetočina, ali od preduzeća se traži da otkine svoje drveće i ne može da proda ono koje bi moglo da bude domaćin muvama, kaže suvlasnik Santjago Rosales stariji.

Rosales se brine da bi se karantin mogao produžiti do proleća, što bi naštetilo njegovoj prodaji; procijenio je gubitak od 20.000 dolara svakog mjeseca jer posao nije u mogućnosti da pomjeri svoje biljke i drveće citrusa.

„U ovom trenutku ima mnogo neodgovorenih pitanja o tome šta se dalje dešava“, rekao je Rosales.

Suvlasnik Chris Rosales rekao je da je C&S Nurseriju „prvo rečeno da će biti karantin od 30 dana, a sada bi mogao biti 100 dana“.

„Sada ulažemo više novca u održavanje naših stabala citrusa“, ​​rekao je on. „Kupci zovu i pitaju da li imamo, ali ne mogu nikome da ih prodam.

Rasadnici i druga preduzeća koja sklope sporazume o usklađenosti sa okrugom biće obavešteni kada se karantin ukine, a prodaja biljaka citrusa mogla bi da se nastavi pod određenim uslovima, rekao je Ken Pelman, portparol kancelarije za poljoprivredu okruga Los Anđeles.

Što se tiče hordi sterilnih muških medušnih mušica koje će uskoro biti bačene na tu oblast, svake nedelje će više od četvrt miliona muva biti ispušteno po kvadratnoj milji na području od devet kvadratnih milja oko zaraze, prema Kalifornijskom odeljenju za hranu i poljoprivrede.

Kapi će se ponavljati svaka tri do četiri dana tokom dva životna ciklusa medušice, koji obično traju četiri do šest meseci, u zavisnosti od vremena, prema zvaničnicima.

„Unca prevencije vredi funtu leka“, rekao je Pelman. „Do sada su ove metode bile odlične u iskorenjivanju egzotičnih muva.

Kapi iz vazduha sami po sebi ne bi bili dovoljni za iskorenjivanje voćnih mušica, rekao je profesor entomologije sa Univerziteta u Dejvisu Džejms Keri, koji je proučavao medušne mušice od 1980. godine i bio u naučnom savetodavnom panelu za medušice Kalifornijskog odeljenja za hranu i poljoprivredu od 1987. do 1994. Zbog toga je karantin potrebne su mere.

Iako će vazdušne kapi preplaviti region sterilnim muškim mušicama koje mogu da poremete rast populacije, može biti teško proceniti koliko je proces efikasan ako su zamke za muve pune muva, rekao je Keri, napominjući da je borba protiv takvih infestacija posebno naporna bitke u Kaliforniji.

„Nigde u svetu invazije voćnih mušica nisu tako česte, ponavljajuće, uporne, kontinuirane, neprekidne, široko rasprostranjene i taksonomski raznolike kao one koje su se dogodile u Kaliforniji“, rekao je Keri u mejlu.

Nakon što su se voćne mušice naglo pojavile u Kaliforniji 1950-ih, one su ovde ostale ukorenjene uprkos decenijama programa iskorenjivanja, prema studiji koju je koautor Keri u Proceedings of the Roial Societi B.

Samo ove godine, Los Anđeles je preživeo još jednu najezdu voćnih mušica u avgustu, nakon što je na ranču Stevenson otkriveno 30 Tau muva – poreklom iz jugoistočne Azije, što je podstaklo prvi poznati karantin za insekte na zapadnoj hemisferi. Muve su verovatno stigle u južnu Kaliforniju iz inostranstva putem pošiljke proizvoda ili drugih proizvoda, prema zvaničnicima.

Najnoviji karantin prati knjigu koja je ranije korišćena.

Godine 1980, državne i savezne agencije pokrenule su operaciju iskorjenjivanja nakon izbijanja medušnih muva u dolini Santa Klara jugoistočno od San Franciska. U toj operaciji su iz vazduha padale sterilne muve, ali i muškarci koji su izbacivali „kante sa pečenom piletinom“ pune muva sa leđa kamioneta koji se sporo kreću, prema američkom Ministarstvu poljoprivrede.

Ta početna faza je bila neefikasna i praćena je okidanjem stabala, natapanjem zemlje da bi se ubile larve i puštanjem sterilnijih muva.

Milioni automobila su zaustavljeni da bi se proverilo ima li voća i biljaka, prema USDA, a bilo je čak i objavljeno saopštenje javnog servisa „čuvanje crva“ da se prati aktivnost larvi. Operacija se na kraju proširila na 3.000 kvadratnih milja i delove šest okruga i trajala je više od dve godine.