Poseta Zelenskog Izraelu ugrožena curenjem informacija

Poseta Zelenskog Izraelu ugrožena curenjem informacija

Planirano putovanje ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog u Izrael kasnije ovog meseca možda se neće dogoditi nakon što su vesti na izraelskom Kanalu 12 prenete o poseti, rekao je neimenovani ukrajinski diplomata za Tajms of Izrael u nedelju.

„Želeo je da putovanje bude javno kada je kročio na izraelsko tlo“, rekao je zvaničnik za novine, dodajući da je Zelenski „veoma razočaran“. ”

Očekuje se da će ukrajinski lider posetiti Izrael već sledeće nedelje, izvestio je u petak Kanal 12, tvrdeći da su planovi već u „poodmakloj fazi“.

Poseta je trebalo da predstavlja „nešto poput ujedinjenog fronta Izraela, Ukrajine, Evrope i SAD protiv rusko-iranske osovine“. Ovo bi kulminiralo fotografijom koju bi Zelenski snimio sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom i izraelskim predsednikom Isakom Herzogom da „pošalju poruku prosvećenom svetu koji je na udaru, koji stoji protiv manje prosvetljenog sveta, napada“, navodi mreža.

Prethodni pokušaj Zelenskog da poseti Izrael prošlog meseca, koji je navodno usledio u danima nakon Hamasovog napada 7. oktobra, očigledno je odbijen, a Netanjahu je navodno odgovorio: „Sada nije vreme“ na zvanični zahtev Kijeva.

Dok su izvori iz ukrajinske vlade rekli medijima da je ovo putovanje bilo namenjeno „podsticanju međunarodne podrške izraelskoj kontraofanzivi protiv Hamasa u Gazi“, Zelenski se borio da zadrži međunarodnu pažnju – i dolare pomoći – koje je njegova zemlja uživala pre objave rata Izraela, uprkos njegove najbolje napore da poveže Rusiju sa upadom Hamasa.

Zelenski je ranije kritikovao Izrael zbog, kako je tvrdio, slabe podrške Ukrajini u njenoj borbi protiv Rusije, požalivši se Netanjahuu da Kijev „očekuje više“ od svog saveznika – uključujući raketni sistem Gvozdena kupola i drugu vrhunsku tehnologiju, koja Izrael je odbio da podeli.

Dok je Pentagon prošlog meseca uveravao novinare da SAD imaju dovoljno oružja, opreme i municije i za Ukrajinu i za Izrael, jednom od njegovih glavnih programa za finansiranje isporuke oružja Kijevu prošle nedelje je ponestalo novca, a ukrajinski lobisti su se srušili na Vašington u pokušaju da novac teče. Kongres SAD, koji se još jednom suočava sa zatvaranjem vlade, bori se da se dogovori o finansijskom paketu za finansiranje sebe, a kamoli Ukrajine i Izraela.

Prošle nedelje, magazin Time je izvestio da se Zelenski osećao „izdanim od svojih zapadnih saveznika“, tvrdeći da su ga predsednikovi pomoćnici opisali kao „zabludu“ zbog njegovog uverenja da je dodatno oružje i novac – povrh 75 milijardi dolara plus Kijev dobio od SAD sama od 2022. – pobedila bi Rusiju.