Izraelski Netanjahu demantovao je izveštaj o protestu rezervista nakon ukora ministra

Izraelski Netanjahu demantovao je izveštaj o protestu rezervista nakon ukora ministra

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu u nedelju je negirao da povlači vezu između protesta među vojnim rezervistima i odluke Hamasa da izvrši napad 7. oktobra, nakon što se visoki ministar iz kabineta napao na njega zbog izveštaja primedbe, piše Rojters.

Sparing u nedelju bio je najnoviji znak napetosti u izraelskom ratnom kabinetu, posebno između Netanjahua i političkog rivala Benija Ganca, koji se pridružio vanrednoj vladi iz opozicije kako bi pomogao u upravljanju ratom.

Počelo je kada su izraelski Kanal 12 i druge novinske kuće objavile da je Netanjahu rekao da možda postoji potreba da se ispita da li su višemesečni protesti protiv njegove vlade, uključujući i rezerviste koji su rekli da se više neće javljati na redovnu dužnost, dodali motivaciju Hamasa da iz divljanja na jugu Izraela koji je pokrenuo trenutni rat.

Gantz je u objavi na platformi društvenih medija X pozvao Netanijahua da povuče prijavljen komentar.

„Izbegavanje odgovornosti i bacanje blata u vreme rata je udarac za zemlju“, napisao je Gantc, navodeći da su se svi rezervisti pojavili da služe.

Netanjahuova kancelarija je tada izdala saopštenje u kome se kaže: „Suprotno onome što je objavljeno, premijer ni na koji način nije rekao da je odbijanje (rezervista) ono što je navelo Hamas da napadne Izrael.

Netanjahu je izazvao gnev javnosti jer nije preuzeo odgovornost za obaveštajne i operativne neuspehe vezane za Hamasov napad. Dok su najviši zvaničnici – od šefova vojske i domaće špijunske službe Šin Bet do njegovog ministra finansija – svi priznali svoje neuspehe, Netanjahu nije.

Pre nedelju dana Netanjahu je udario svoje šefove obaveštajnih službi, rekavši da ga nikada nisu upozorili da Hamas planira svoj napad širokih razmera, ali je kasnije izdao izvinjenje nakon što su Ganc i drugi zvaničnici tražili povlačenje.