Godinu dana od izlaska Srba iz kosovskih institucija: Koliko je to dosta je bilo

Godinu dana od izlaska Srba iz kosovskih institucija: Koliko je to dosta je bilo

„Doneli smo zajedničku odluku da podnesemo ostavku u policiji Kosova i da stanemo uz svoj narod. Dosta je bilo!“ ovako je počeo 5. novembar 2022.

Nekada kapetan i šef operative Kosovske policije, a potom nosilac Vučičeve zlatne medalje za hrabrost „Miloš Obilić“ –  Aleksandar Filipović, ostaće tako upamćen po još jednoj krilatici posle one ‘proročke’ – „Loviće nas kao zečeve“, prenosi KoSSev.

Politički i institucionalni predstavnici Srba sa Severa Kosova preuzeli su odluku da uz ostale zaposlene napuste većinu kosovskih institucija „sve do trenutka dok Priština ne povuče odluke o preregistaciji i formira ZSO“. U međuvremenu je na to dodat zahtev za povlačenje albanskih specijalaca sa Severa.

ZSO nije formirana. U senci ćutnje Srpske liste i Beograda, Srbi trenutno u novom produžetku za preregistraciju, masovno zamenjuju KM tablice za RKS. Ovog puta automobili ne gore (barem ne do sada). Specijalci se nisu povukli a ‘opravdanost’ svog prisustva pred zaprepašćenom javnosti demonstrirali su 24. septembra u Banjskoj.

„Naši čestiti Srbi i Srpkinje koji žive na Kosovu i Metohiji su ne jedanput pokazali svoju odlučnost da jedinstveno i snažno brane svoje pravo na ljudsko dostojanstvo, ne ugrožavajući nikoga, već samo štiteći ono što im pripada prema svim aktima međunarodnog prava, kao i Briselskom sporazumu“, poručio je Petar Petković na današnji dan pre godinu dana.

U Banjskoj su uniformisana i naoružana lica ugrozila ne samo sebe, policiju, već i preostale Srbe, Eparhiju raško prizrensku Srpske Pravoslavne Crkve, dalji položaj Srba sa Kosova i interese same Srbije. Ako zvanični epilog istrage potvrdi da je u slučaj Banjska umešana i Vojska Srbije, makar i posredno, ovi su paramilitarci ugrozili i imidž srpskog vojnika. Svakako su ugrozili dostojanstvo srpskog ratnika.

„Svakako je reč o velikim političkim, gotovo tektonskim promenama“, svoj je sud dao predsednik Srbije neposredno po izlasku Srba iz institucija.

U studiju Pinka je tog novembra 2022. najavio i ono što će tek ove jeseni javnosti otkriti kosovski premijer kao sočni detalj prolećnog razgovora za visokim političkim stolom:

„Srbi sada dolaze u onu poziciju na Kosovu u kojoj su, barem u svojem odnosu prema vlastima, bili Albanci 90-tih godina. Sada će naši ljudi da bojkotuju sve njihove institucije, da ne razgovaraju sa njima“.

Dva dana od Banjske, Aljbin Kurti je odlučio da progovori o tome da mu je Vučić 2. maja za briselskim stolom navodno kazao kako će Milan Radoičić „postati srpski Adem Jašari“.

Vučić je hteo da 24. septembra manastir Banjska pretvori u „Kulu Jašarija za Srbe sa Kosova!“, protumačio je Vučićeve reči iz Brisela.

Dan nakon napuštanja institucija, Vučić je opisao kako Severom vlada „opšta euforija“, ali da je pokušao da ih odgovori od izlaska iz institucija. Istovremeno im je još i kazao: „Ja ću braćo da budem sa vama“.

To će biti i u skladu sa porukama koje će i narednih meseci prenositi o tome kako na Severu „sve vri i kuva“, dok on „čuva mir“, tako što čuva i njih i Srbiju.

To će biti i u skladu sa njegovom ‘presudom’ nakon Banjske: Što se uloge Srbije tiče, sva odgovornost je na Srbima sa Severa.

Hoćemo li sirak tužni bez iđe ikoga izdržati do 5. novembra naredne godine?