Zelenski traži od SAD dodatnu pomoć, poziva Trampa u Ukrajinu

Zelenski traži od SAD dodatnu pomoć, poziva Trampa u Ukrajinu

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski pozvao je SAD da obezbede više sredstava za pomoć njegovim snagama da se suprotstave Rusiji, i pozvao bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa da doleti kako bi se uverio u razmere sukoba.

Zelenski je rekao da bi američki vojnici na kraju mogli biti uvučeni u veći evropski sukob sa Rusijom ako Vašington ne pojača podršku.

„Ako Rusija pobije sve nas, oni će napasti zemlje NATO-a, a vi ćete poslati svoje sinove i ćerke [u borbu]“, rekao je Zelenski, prema transkriptu intervjua za NBC „Meet the Press“ koji je emitovan u nedelju.

Američki predsednik Džo Bajden, demokrata, izvršio je pritisak na Kongres SAD da usvoji zakon o dodatnoj potrošnji u iznosu od 106 milijardi dolara, pri čemu će najveći deo novca biti namenjen za jačanje odbrane Ukrajine, a ostatak podeljen između Izraela, Indo-Pacifika i graničnih službi.

Umesto toga, Predstavnički dom SAD predvođen republikancima izneo je sopstveni plan finansiranja. Prošle nedelje je usvojio zakon o pružanju pomoći Izraelu od 14,3 milijarde dolara, ali nije uključivao povećanje pomoći Ukrajini.

Američki senator Čak Šumer, lider većine Senata koji kontrolišu demokrate, rekao je da neće staviti na glasanje predlog zakona u Predstavničkom domu, a Bajden je obećao da će staviti veto.

U intervjuu emitovanom u nedelju, Zelenski je pozvao bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa, republikanca, da poseti Ukrajinu i vidi posledice sukoba koji je pokrenuo predsednik Rusije Vladimir Putin u februaru 2022.

Tramp, koji traži reizbor 2024. i vodeći je kandidat za predsedničku nominaciju svoje stranke, oštro je kritikovao podršku SAD Kijevu i rekao da bi mogao da okonča rat za 24 sata ako bude ponovo izabran.

„Ako može da dođe ovde, trebaće mi 24 minuta da objasnim predsedniku Trampu da ne može da upravlja ovim ratom“, rekao je Zelenski. „On ne može da donese mir zbog Putina.