Glavna turska opozicija izabrala je Ozela za novog lidera uoči lokalnih izbora

Glavna turska opozicija izabrala je Ozela za novog lidera uoči lokalnih izbora

Glavna opoziciona turska Republikanska narodna partija (CHP) u nedelju je izabrala Ozgura Ozela za svog novog lidera, okončavši 13-godišnji mandat aktuelnom predsedniku Kemalu Kiličdarogluu, dok se zemlja priprema za lokalne izbore sledećeg marta.

Ozel, 49, služi kao zamenik predsednika parlamentarne grupe CHP od 2015. i poslanik je od 2011. On je najavio svoju kandidaturu u septembru, nakon bolnog poraza Kiličdaroglua i CHP od predsednika Tajipa Erdogana i njegovog vladajućeg političkog saveza u maju na predsedničkim izborima. i opštim izborima.

Ozel, po zanimanju farmaceut, dobio je 812 od 1.366 mogućih glasova na napetom, višesatnom partijskom kongresu u Ankari koji je trajao dva kruga.

„Ovo je najveća čast u mom životu“, rekao je Ozel nakon objavljivanja rezultata i zahvalio Kiličdarogluu na radu u stranci. „Krećemo na put pobede na lokalnim izborima“, dodao je on.

„Vjerovali smo u pretvaranje beznađa u nadu, nadamo se“, rekao je Ozel, okružen aplaudirajućim članovima stranke i stojeći uz gradonačelnika Istanbula Ekrema Imamoglua.

Imamoglu je podržao Ozela u nastojanju da se promene u CHP-u koji je dugo bio zaglibljen u sukobima. Nakon pobede na opštinskim izborima 2019. u Istanbulu i okončanja Erdoganove višegodišnje kontrole nad gradom, Imamoglu je viđen kao potencijalni novi lider stranke i izazivač za predsednika.

Međutim, Kiličdaroglu je odlučio da se kandiduje protiv Erdogana na izborima u maju, uprkos nekoliko prethodnih poraza. Posle glasanja, našao se na udaru kritike jer je odbio da se povuče sa mesta lidera CHP-a, koji je osnovao osnivač moderne Turske Mustafa Kemal Ataturk.

„Časno sam nosio nasleđe našeg velikog vođe Ataturka do danas“, rekao je Kiličdaroglu na platformi za društvene poruke Ks nakon rezultata i čestitao Ozelu. „I danas, odlukom koju su doneli delegati našeg kongresa, ja se opraštam od mesta predsedavajućeg.

Tokom njegovog 13-godišnjeg mandata, CHP nije uspeo da pređe istorijski limit od 25% podrške širom zemlje. Kiličdaroglu je u nedelju odlučio da glasanje pređe u drugi krug nakon što Ozel nije uspeo da obezbedi većinu u prvom krugu, uprkos pozivima članova stranke da se povuku iz trke.

Analitičari kažu da je Kiličdarogluovo odbijanje da se povuče ili povuče iz trke naštetilo njegovom nasleđu. Ozer Senčar, šef ankete Metropol, rekao je na Ks da bi pobeda Ozela mogla da promeni trend depolitizacije u Turskoj posle majskih izbora.

„Unija Ozel-Imamoglu mogla bi da bude veoma važna prekretnica u politici zemlje“, rekao je Senčar.

Govoreći kasnije u nedelju u crnomorskoj provinciji Rize, Erdogan je ponovio svoje navode da je CHP povezan sa terorističkim organizacijama, što CHP poriče.

„Jedan nije ništa bolji od drugog. Oni se ne razlikuju jedni od drugih“, rekao je Erdogan za Ozela i Kiličdaroglua. „Išli su rame uz rame sa terorističkom organizacijom“, dodao je on.

„Izgubili ste 12-13 izbora, uvek ste bili sa njima (terorističkim grupama). Onaj ko je pobedio, bio si i sa njima.“

Erdogan je ranije optužio CHP da staje na stranu terorističkih grupa, bez pružanja dokaza, rekavši da je podrška koju je prokurdska opozicija pružila CHP-u, kao i kritika CHP-a na hapšenja istaknutih političara, novinara i filantropa znak ovoga.

Ozel će sada predvoditi CHP na lokalnim izborima 31. marta, gde se stranka nada da će zadržati ključne opštine koje je osvojila 2019. godine, uključujući glavni grad Ankaru, najveći turski grad Istanbul i druge veće gradove.