Nutricionistkinja: Gojoznost bolest koja se sve više širi, kreće serija predavanja učenicima širom Srbije

Nutricionistkinja: Gojoznost bolest koja se sve više širi, kreće serija predavanja učenicima širom Srbije

Međunarodna federacija za gojaznost objavila je podatak da će u Srbiji do 2030. godine, skoro 220 hiljada dece, uzrasta od 5 do 19 godina biti gojazno. Zbog alarmantnih podataka, pokrenut je projekat „Zdrava hrana svakog dana“.

Projekat je počeo 11. septembra, sa početkom nove školske godine u osnovnim školama širom Srbije. Plan je da se obiđe 100 osnovnih škola gde će nutricionistkinja Ivana Mišić  držati predavanja učenicima četvrtog razreda na temu „Koliko je bitna zdrava ishrana“.

„Gojoznost je bolest koja se sve više širi. Postoje neka istraživanja koja kazuju da je svako osmo dete u Srbiji gojazno. A gojaznost predstavlja predispoziciju za mnoge metaboličke bolesti, kao što su bolesti kardiovaskularnog sistema, bolesti digestivnog organa, dijabetesa, hormonalnih poremećaja… Cilj ovog projekta je da deci četvrtog razreda, koja su u predpubertetskom periodu održimo predavanje i da utičemo na njih“, kazala je Mišić.

Ukazuje da će se kroz edukaciji deci prikazati kako zdrava hrana, sport i hidratacija može uticati na njihov razvoj.

„Predavanja su jako interesantna. Interaktivna su, i deca od početka do kraja aktivno učestvuju u njemu. To je njima jako interesantno. Pokazalo se da taj način predavanja još više podstiče njihovo pamćenje, odnosno da bolje zapamte informacije kada aktivno učestvuju“, objašnjava sagovornica N1.

Ona je dodala da kod dece koja su u četvrtom razredu uticaj roditelja je dosta jak, i oni ima pakuju hranu, koja je zdrava, ali da deca koja su peti ili šesti razred to više nije slučaj.

„Zato je bitno da nam objasnimo kako zdrava hrana ima uticaj na njihov razvoj i kako bi birali za sebe zdravo kada roditelji nemaju toliko uticaja“, zaključila je Mišić.