Istraživači otkrivaju „tunelske nanocevi“ između ćelija u živim ribljim embrionima

Istraživači otkrivaju „tunelske nanocevi“ između ćelija u živim ribljim embrionima

Istraživači su otkrili „tunelske nanocevi“ između ćelija unutar živih ribljih embriona, pružajući uvid u dosad nepoznatu dimenziju međućelijske komunikacije. Ovo značajno otkriće sugeriše na postojanje međućelijskih transportnih sistema koji prenose hemikalije, RNK, proteine, organele, viruse i bakterije između ćelija, što može imati ključnu ulogu u razvoju različitih bolesti, uključujući rak, Alchajmerovu bolest, HIV i SARS-CoV-2.

Tunelske nanocevi su vlaknaste strukture koje povezuju ćelije unutar organizma, omogućavajući im da razmenjuju različite materijale. Ovaj fenomen je poznat kod ćelija raka, koje koriste ove nanocevi kako bi izvlačile energiju iz zdravih ćelija u okolini. Međutim, ovaj isti princip može biti prisutan i u drugim biološkim kontekstima.

Naučnici su počeli pratiti te nanocevi proučavajući embrione zebrica. Prva opservacija ovih nanocevi u embrionima dogodila se kada su istraživači primetili duge, tanki kanali koji su prenosili materijale između različitih ćelija. Ovaj međućelijski transportni sistem je od ključnog značaja za razvoj embriona i normalno funkcionisanje organizma.

Pratili su kako se ove nanocevi razvijaju tokom embrionalnog razvoja i uočili da su se razlikovale od drugih vitica i struktura koje se javljaju između ćelija. Zapaženo je da formiraju neprekinute niti koje su bile duže od 5 mikrometara. U kasnijim stadijumima embrionalnog razvoja, oko 35% ćelija bilo je povezano putem ovih nanocevi.

Ovaj fenomen ukazuje na postojanje dobro razvijenih mehanizama međućelijske komunikacije u organizmima, što može pružiti nove uvide u razumevanje bioloških procesa. Iako ova otkrića suštinski doprinose razumevanju ćelijske interakcije na mikro-skali, ostaje mnogo pitanja koja treba istražiti kako bi se potpuno razumelo kako ove nanocevi funkcionišu u složenijim živim organizmima.

Ova nova perspektiva međućelijske komunikacije otvara vrata za buduća istraživanja koja se bave ulogom nanocevi u zdravlju i bolestima, a može imati i implikacije za razvoj novih terapija i tretmana za različite bolesti.