Brnabićeva u Šangaju: Ovo je tek početak kada je reč o izvozu na kinesko tržište

Brnabićeva u Šangaju: Ovo je tek početak kada je reč o izvozu na kinesko tržište

Srbija nastupa u Šangaju kao prijatelj, ali veoma ambiciozan prijatelj koji od saradnje sa Kinom očekuje zajednički razvoj i konkretnu korist za građane, poručila je premijerka Srbije Ana Brnabić na Međunarodnom uvoznom sajmu u Šangaju. Svečano je otvoren i paviljon Srbije. Ovo tek početak bolje saradnje u smislu našeg izvoza na kinesko tržište, kaže Brnabićeva,

Premijerka navodi da je učešćem Srbija potvrdila želju za jačanje veza i čeličnog pijateljstva sa Kinom, a činjenica da je Srbija počasni gost pokazuje kvalitet odnosa i strateškog jačanja veza dve države.

Sve učesnike je pozvala da posete Srbiju i specijalizovanu izložbu Ekspo 2027. čiji će domaćin biti Beograd.

Na sajmu koji će posetiti oko pola million ljudi, 72 države i organizacije imaju svoje nacionalne paviljone, među njima i Srbija.

„Srpski paviljon koji ćete imati mogućnost da posetite jeste simbolička potvrda da će naša ekonomska ali i sveukupna saradanja potencijale ostvariti u godinama pred nama. Želim da istaknem da se u istoriji čovečanstva retko dešavalo da države koje su velike u demografskom potencijalu i relanom političkom uticaju stupale u strateške odnose sa daleko manjim državama i da su te odnose gradile kao iskreni partneri. NR Kina je moju zemlju uvažila na taj način – kroz čelično prijateljstvo koje smo izgradili kao i ktoz partnerstvo“, rekla je u uvodnom izlaganju premijerka.

Ističe da je Kina pionir u brojnim segmentima, a da je Srbija u Šangaj pozvana kao partner i prijatelj, kao pobornik slobodne trgovine i ekonomske globalizacije za koje veruje da doprinose miru, stabilnosti i razvoju čovečanstva. Dodaje da prisustvo zemalja iz celog sveta u Šangaju pokazuje domete inicijative „Pojas i put“ i želju Kine da svima otvori svoja vrata.

„Srbija je jedna od retkih zemalja koje su pre šest godina shvatile prilike koje pruža sajam i od tada smo stalno pristuni na ovoj manifestaciji sa bogatijom ponudom i brojnijim poslovnim delegacijama čemu i lično svedočim. Uporedo sa evolucijom našeg prisustva napredovali su i naši odnosi. Šesto održavanje manifestacije dobra je prilika da svedemo bilans naših ekonomskih odnosa. U šest godina učvršćeno je strateško i čelično prijateljstvo, a bilateralna saradnja dostigla je najviši nivo zahvaljujući i ličnom odnosu predsednika Vučića i Sija“, kaže predsednica Vlade.

Ističe da je robna razmena od 2018. do 2022. porasla 2.7 puta, a izvoz Srbije u Kinu porastao 12.7 puta dajući potvrdu otvorenosti kineskog tržišta prema kompanijama iz Srbije. Kaže da je u navedenom periodu Kina je postala najveći strani investitor u Srbiji – 2021. i 2022. godine kao i i u prvom polugodištu ove godine.

„Dolazak investitora podstakao je ekonomski razvoj Srbije. Dolaskom kompanije Ziđin Srbija je postala drugi najveći proizvođač bakra u Evropi, sa željom da postane vodeći“, rekla je Brnabić.

Zadovoljna je što Srbija i Kina imaju kontakte na mesečnom nivou, a rezultat toga je, kaže, i istorijski sporazum o slobodnoj trgovini. Najavljuje i nove oblati sasradnje poput digitalne ekonomije, inovacija, nauke.

Okupljene je pozvala da u našem paviljonu iskuse srpsko gostoprimstvo. Kineske kompanije poziva da iskoriste ugovor o slobodnoj trgovini. Kineske turiste da otkriju lepotu Srbije. Ujedno je poslala pozivnicu za učešće na specijalizovanoj izložbi Ekspo 2027 gde će, kaže, biti predstavljen spoj modrene i tradiocionalne Srbije. „Hvala na gostoprimstvu i vidimo se u Srbiji!“, zaključila je premijerka.

Svečano je otvoren paviljon Srbije na Međunarodnom uvoznom sajmu u Šangaju. Premijerka Srbije kaže da naša zemlja ima velike ambicije kada je reč o upoznavanju kineskog tržišta sa srpskim proizvodima.

„Ali takođe očekujemo da će se naše kompanije vratiti kući sa potpisanim ugovorima i da je ovo tek početak bolje saradnje u smislu našeg izvoza na kinesko tržište koje je ogromno i taman da sve izvezemo što proizvedemo ne možemo da pokrijemo deo jednog od njihovih velikih gradova“, rekla je premijerka.

Konkurencija je, kaže, velika i ističe da je Srbija jedan od počasnih gostiju sajma što, napominje, govori o tome koliko nas prijatelji iz Kine uvažavaju.

Moto srpskog paviljona je „Hleb i reka“, a autor Dušan Jovović objašnjava da je ideja da da se kroz srednjevekovne ornamente, igru svetla,novih medija Srbija predstavi kao moderna država koja ne odustaje od tradicije. Goste na paviljonu dočekuju u narodnoj nošnji prenoseći narodne običaje.

„Simbolika prijateljstva – da podelimo i da slomimo hleb i da ih pozovemo kao najbliže članove porodice da podelimo tu radost, oni što nas čini Srbima“, kaže Jovovic.