Kineski premijer želi da poboljša ekonomsku poziciju svoje zemlje na sajmu izvoza u Šangaju

Kineski premijer želi da poboljša ekonomsku poziciju svoje zemlje na sajmu izvoza u Šangaju

Nastojeći da izazove uzbuđenje oko uglavnom slabe ekonomije, kineski premijer Li Ćiang je u nedelju obećao da će nastaviti produbljivanje reformi, proširiti zone slobodne trgovine i olakšati pristup tržištu za strane investicije.

Li je to rekao kada je održao uvodni govor na otvaranju 6. kineske međunarodne izložbe uvoza u Šangaju, želeći da privuče hiljade stranih preduzeća koja kupuju kineske proizvode i žele da prošire trgovinu i investicije sa drugom po veličini svetskom ekonomijom.

Kineska ekonomija je u periodu od jula do septembra porasla godišnjim tempom od 4,9 odsto, nadmašujući prognoze analitičara od oko 4,5 odsto, pokazuju zvanični podaci. Ali to je bilo mnogo sporije od godišnje stope rasta od 6,3% iz prethodnog kvartala.

Kineska vlada je usvojila različite politike za pomoć privredi; povećanje potrošnje na izgradnju luka i druge infrastrukture, smanjenje kamatnih stopa i ublažavanje ograničenja na kupovinu kuće. Ali ekonomisti kažu da su potrebne šire reforme da bi se rešili dugoročni problemi koji guše rast.

Izložba između 5. i 10. novembra je godišnji događaj koji je pokrenuo predsednik Si Đinping 2018. godine sa temom promovisanja imidža Kine kao za slobodnu trgovinu.

„Dalje ćemo olakšati pristup tržištu… štiteći prava i interese stranih investicija u skladu sa zakonom i nastaviti da stvaramo tržišno orijentisano, legalno i međunarodno poslovno okruženje“, rekao je Li na otvaranju.

Strane kompanije su se žalile na pogoršanje investicionog okruženja u Kini, posebno zbog usvajanja novog zakona koji bi posedovanje standardnih ekonomskih podataka mogao smatrati oblikom špijunaže. Američka preduzeća kažu da trenutni uslovi čine gotovo nemogućim ulaganje u Kinu bez preuzimanja značajnih rizika.

Ovogodišnji sajam doveo je australijskog premijera Entonija Albanezea, koji trenutno boravi u zvaničnoj poseti Kini, koja je uglavnom fokusirana na obnavljanje trgovinskih veza blokiranih godinama zbog ekonomskih i političkih tenzija.

Od početka svog premijerskog mandata, Albanese je zahtevao da Kina odmah ukine, kako je opisao, „neopravdane” zvanične i nezvanične trgovinske barijere koje koštaju australijske izvoznike 20 milijardi australijskih dolara (13 milijardi dolara) godišnje.

Te barijere su od tada značajno smanjene i sada koštaju oko 2 milijarde AU (1,3 milijarde dolara).

„Činjenica da je to prva poseta našem glavnom trgovinskom partneru u poslednjih sedam godina je veoma pozitivan korak i radujem se konstruktivnim razgovorima i dijalogu sa predsednikom i premijerom tokom moje posete Šangaju i Pekingu“, rekao je Albaneze.

Više od 200 australijskih kompanija predstavlja se na sajmu u Šangaju.

Albanese je signalizirao da Australija neće podržati nastojanja Kine da se pridruži sporazumu o slobodnoj trgovini poznatom kao Sveobuhvatni i progresivni sporazum 12 zemalja za transpacifičko partnerstvo ili CPTPP, rekavši da Kina nije ispunila predložene standarde.

Uprkos tome, Li je rekao da će Kina nastaviti da „aktivno teži pristupanju CPTPP-u i Sporazumu o partnerstvu za digitalnu ekonomiju i pregovara za zaključenje više standardnih sporazuma o slobodnoj trgovini“.