Ukrajini skoro 2,8 milijardi dolara od međunarodnih partnera u oktobru

Ukrajini skoro 2,8 milijardi dolara od međunarodnih partnera u oktobru

Ministarstvo finansija Ukrajine je u periodu januar-oktobar 2023. privuklo oko 35,4 milijarde dolara spoljnog finansiranja, uključujući 2,8 milijardi dolara bespovratnih sredstava i koncesionog finansiranja u oktobru, navodi se u izveštaju objavljenom na sajtu Ministarstva finansija, prenosi Ukrinform.

„U oktobru 2023. godine državni budžet Ukrajine dobio je oko 2,8 milijardi dolara spoljnog finansiranja. Bespovratni grantovi su činili više od 40% ukupnog iznosa finansijske pomoći“, navodi se u izveštaju.

Napominje se da su među donatorima u oktobru 2023. godine bili Evropska unija – 1,6 milijardi dolara koncesionog finansiranja i SAD – 1,15 milijardi dolara grant sredstava.

Prema Ministarstvu finansija, sredstva iz EU su deveta tranša velike makrofinansijske pomoći (MFA) za 2023. Ukupan iznos finansiranja u okviru MSP programa dostiže 18 milijardi evra, od čega Ukrajina već ima dobio 15 milijardi evra.

Grant iz Sjedinjenih Država deo je petog dodatnog finansiranja u okviru projekta Svetske banke PEACE u Ukrajini. U 2023. Ukrajina je već dobila 10,9 milijardi dolara bespovratnih sredstava od Sjedinjenih Država.

„Međunarodno finansiranje se koristi za finansiranje prioritetnih izdataka državnog budžeta, uključujući socijalnu zaštitu, humanitarne potrebe i plate zaposlenih u obrazovnom i zdravstvenom sektoru“, navodi se u izveštaju.

Ukupno, u periodu januar-oktobar 2023, Ministarstvo finansija Ukrajine privuklo je oko 35,4 milijarde dolara spoljnog finansiranja za hitne potrebe državnog budžeta.

Prema podacima Narodne banke Ukrajine, očekuje se da će ukupan iznos finansijske podrške u vidu zajmova i grantova u 2023. godini dostići oko 45 milijardi dolara.