Napredak u pregovorima između holivudskih glumaca i studija u vezi sa štrajkom

Napredak u pregovorima između holivudskih glumaca i studija u vezi sa štrajkom

Pregovarači koji zastupaju holivudske glumce razmatraju najnoviju ponudu koju su veliki studiji opisali kao svoju „poslednju, najbolju i konačnu ponudu“ kako bi okončali četvoromesečni štrajk, saopštio je sindikat SAG-AFTRA u subotu.

Članovi SAG-AFTRA su stupili u štrajk u julu kako bi zahtevali veće nadoknade u eri streaming televizije, kao i zaštitu u vezi korišćenja veštačke inteligencije (AI) i drugih pitanja.

Savez proizvođača filmova i televizije (AMPTP), koji predstavlja kompanije poput Volt Diznija i Netfliksa, predstavio je svoju najnoviju ponudu u subotu, prema saopštenju SAG-AFTRA.

Sindikat trenutno razmatra ovu ponudu i priprema odgovor u vezi sa ključnim pitanjima koja su istaknuta u njihovim zahtevima.

Predstavnici AMPTP-a nisu odmah odgovorili na zahtev za komentar.

Sindikalni lideri su izrazili „oprezni optimizam“ ranije ove nedelje da bi mogao biti postignut dogovor uskoro, ali su takođe naglasili da postoje razlike između dve strane po raznim pitanjima, uključujući pitanje upotrebe veštačke inteligencije. Glumci insistiraju na garancijama da se njihove digitalne slike neće koristiti bez njihove dozvole.

Ovaj štrajk, zajedno sa štrajkom Udruženja pisaca Amerike koji je završen u septembru, imao je znatan uticaj na privredu Kalifornije i ostavio je procenjenu štetu od najmanje 6 milijardi dolara, prema Milken institutu. Većina scenarističkih filmskih i televizijskih produkcija ostala je na čekanju tokom ovog perioda.