Predsednik EK ističe reforme u Ukrajini koje tek treba da budu završene

Predsednik EK ističe reforme u Ukrajini koje tek treba da budu završene

Tokom iznenadne posete Ukrajini, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen istakla je napredak Ukrajine u primeni sedam preporuka Komisije na putu ka članstvu u EU, kao i navela preostale reforme u zemlji koje tek treba da budu završene.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen održala je govor u Vrhovnoj radi Ukrajine, objavljeno je na sajtu Evropske komisije.

„I napravili ste velike korake, mnogo veće nego što je iko očekivao od zemlje u ratu. Vi prolazite kroz duboke reforme, dok vodite veliki rat. Cilj je zaista na dohvat ruke. Nastavak daljeg jačanja vaših antikorupcijskih napora, donošenje zakona o lobiranju, jačanje okvira za prijavu imovine u dva aspekta i adresiranje preostalih preporuka Venecijanske komisije o nacionalnim manjinama, uključujući obrazovanje – to su mere koje su neophodne da se u potpunosti ispune sedam koraka“, rekla je fon der Lajen.

Po njenom mišljenju, Ukrajina to može, i može brzo.

„Već ste završili preko 90%. I mi ćemo nastaviti da pružamo svu tehničku i političku podršku koja vam je potrebna. Uverena sam da možete da postignete svoj ambiciozni cilj: da istorijska odluka o otvaranju procesa pristupnih pregovora bude doneta već ove godine“, dodala je fon der Lajen.

Predsednik Evropske komisije je podsetio da su oni pre godinu dana predstavili sedam neophodnih koraka koji bi pratili status kandidata Ukrajine na njenom putu ka Evropskoj uniji.

„Neki su rekli da su previše ambiciozni. Ali vaša reakcija je bila izvanredna. Sve vaše demokratske institucije su se maksimalno mobilisale da ispune želju ukrajinskog naroda. Kao što je rekao predsednik Zelenski, niste tražili popuste ili prečice. Umesto toga, pokazali ste da ukrajinska demokratija može da pruži rezultate“, primetila je fon der Lajen.

Predsednik Evropske komisije je pohvalio reforme koje je Ukrajina već sprovela, poput reforme ustavnog pravosuđa; izbor Visokog saveta pravde; Program za borbu protiv korupcije; napredak u borbi protiv pranja novca; važne mere za suzbijanje držanja oligarha u javnom životu zemlje; novi zakon o medijima; i napredak u pogledu nacionalnih manjina.

„Znamo da ovo nije uvek bilo lako. Ali ovo je normalan put svake demokratije. Diskutujemo. Ne slažemo se. Još teže razgovaramo. Zatim, pronalazimo rešenja. A onda isporučujemo“, zaključila je fon der Lajen.

Očekuje se da Evropska komisija 8. novembra 2023. godine predstavi svoj izveštaj o napretku Ukrajine u sprovođenju ključnih reformi.