Nova studija upozorava: Svet na rubu prekoračenja kritične klimatske granice

Nova studija upozorava: Svet na rubu prekoračenja kritične klimatske granice

Nova studija objavljena u prestižnom naučnom časopisu Nature Climate Change danas je izazvala globalnu zabrinutost, upozoravajući da svet ima manje od pet godina da se suoči sa katastrofalnim klimatskim posledicama, ako trenutnim tempom nastavi da sagoreva fosilna goriva.

Prema istraživanju, koje postavlja budžet za ugljenik na 250 milijardi metričkih tona, svet se bliži kritičnom klimatskom pragu od 1,5 stepeni Celzijusa preindustrijske ere brže nego što se prvobitno predviđalo. Nažalost, sada je ostalo svega pet godina i nekoliko meseci, a nekadašnja šestogodišnja margina je započela u januaru 2023. godine.

Vodeći autor studije, Robin Lamboll sa Imperial College of London, upozorava da se borba protiv klimatskih promena neće izgubiti nakon šest godina, ali da postoji realna opasnost da će biti prekasno da se spreči prekoračenje kritične temperature od 1,5 stepeni Celzijusa.

Iako postoji još oko 40 milijardi metričkih tona fosilnih goriva koja se sagorevaju svake godine, nova studija jasno pokazuje da se budžet za ugljenik iscrpljuje brže nego što se mislilo, delom zbog smanjenja emisija aerosola, koji su delimično hladili planetu.

Naučnici i ekolozi ističu da je granica od 1,5 stepeni Celzijusa i dalje važna i da bi svet trebao da čini sve što je moguće kako bi se izbegla dalja eskalacija klimatskih promena. Ipak, studija takođe ukazuje na mogućnost da se zagrevanje ograniči na 2 stepena Celzijusa, pružajući oko 30 godina za smanjenje emisija.

Dok svetski lideri planiraju pregovore o klimi u Dubaiju sledećeg meseca, rasprave o postizanju kritičnih klimatskih ciljeva postaju sve intenzivnije. Iako mnogi još uvek tvrde da je granica od 1,5 stepeni dostižna, izazov predstavlja kako tehničku tako i političku prepreku.

Klimatolog Pirs Forster sa Univerziteta u Lidsu naglašava da je vreme za delovanje sada. Delovanje što je brže moguće „može prepoloviti stopu zagrevanja ove decenije“, naglašava on.

Dok svet stoji pred kritičnim izazovom, pitanje koje svi moramo postaviti jeste da li smo spremni da preduzmemo hitne korake kako bismo spasili našu planetu od nepovratnih klimatskih promena.