Akcenti i bezbednost u vazdušnom saobraćaju: Kako komunikacija može ugroziti avijaciju

Akcenti i bezbednost u vazdušnom saobraćaju: Kako komunikacija može ugroziti avijaciju

U skeču iz emisije Saturday Night Live iz 2019. godine, glumac Džejms Mekavoj igra škotskog kontrolora letenja koji se suočava sa poteškoćama u komunikaciji sa menadžerom avio-kompanije u pokušaju da spasi avion u nevolji. Nedostatak razumevanja naglasaka igra ključnu ulogu u komičnom scenariju, ali takvi problemi u komunikaciji nisu ograničeni na zabavu – u vazdušnom saobraćaju, oni mogu imati ozbiljne posledice.

Istraživanja su pokazala da su problemi u komunikaciji glavni uzrok avionskih nesreća, a ovaj članak istražuje kako nepravilna komunikacija može ugroziti bezbednost u vazdušnom saobraćaju. Takođe se bavi predrasudama zasnovanim na akcentima i nedostatkom razumevanja, i ukazuje na značaj veće izloženosti različitim akcentima kako bi se poboljšala bezbednost i empatija u vazduhoplovstvu.

ICAO (Međunarodna organizacija civilnog vazduhoplovstva) postavlja smernice za korišćenje jezika u avio-industriji i naglašava važnost razumevanja različitih akcenata kako bi se sprečile greške u komunikaciji. Autor ukazuje na potrebu za širenjem jezičkih mreža i raznolikosti u akcentima kako bi se obezbedila bolja bezbednost i razumevanje u vazdušnom saobraćaju.