Stotine drevnih rimskih utvrđenja pronađene u starom špijunskom progrmu nadzora CIA-e

Stotine drevnih rimskih utvrđenja pronađene u starom špijunskom progrmu nadzora CIA-e

Deklasifikovani satelitski snimci iz starog špijunskog programa CIA-e u Hladnom ratu korišćeni su za otkrivanje 396 nedokumentovanih rimskih utvrđenja i zgrada nalik tvrđavama u istočnoj Evropi.

Snimci zemljišta su napravljeni na području današnje Sirije i Iraka tokom 1960-ih i 1970-ih i skinuli su tajnost 1990-ih, a nedavno 2011. godine, postali su široko dostupni tek 2020. i 2021. godine.

Zajedno, špijunski podaci otkrivaju široku mrežu drevnih lokaliteta koji se protežu od severa ka jugu i od istoka ka zapadu na istočnoj granici drevnog Rimskog carstva.

Nalazi, koje su sastavili istraživači na Dartmouth koledžu u SAD, poništavaju stoljetnu pretpostavku o ovim pograničnim područjima.

Ove tvrđave nisu imale za cilj da drže strance van, tvrde istraživači, već su izgrađene da povežu istok i zapad, omogućavajući bezbedno kretanje trupa, zaliha i trgovine.

Dvadesetih godina prošlog veka, jezuitski francuski sveštenik po imenu otac Antoan Poajbard imao je briljantnu ideju da pomoću aviona pronađe ostatke drevnih rimskih lokaliteta u Evropi. Duž istočne granice Carstva, Poidebardova vazdušna misija otkrila je stotine rimskih utvrđenja koje pokrivaju preko hiljadu kilometara pograničnog područja.

Arheolozi i istoričari od tada raspravljaju o svrsi ovih lokacija, ali je opšte prihvaćeno da se tvrđave protežu duž grube linije sever-jug.

Istraživači iz Dartmoutha tvrde da je ta ideja zasnovana samo na „pristrasnosti otkrića“.

Njihova analiza špijunskih satelitskih podataka sada prati niz rimskih utvrđenja u regionu duž „ogromne“ ose istok-zapad, koja povezuje delove reke Tigar u Iraku sa zapadnom Sirijom.

„Distribucija ovih utvrđenja sugeriše da nisu funkcionisale kao granični zid, sa nizom kula i utvrđenih logora dizajniranih da blokiraju prodore persijskih vojski sa zapada ili da spreče napade nomadskih plemena na poljoprivredna sela“, piše tim iz Dartmuta. .

Umesto toga, istraživači se zalažu za alternativnu hipotezu, koju su ranije izneli neki arheolozi i istoričari, koja sugeriše da su tvrđave podržavale „sistem međuregionalne trgovine, komunikacije i vojnog transporta zasnovanog na karavanima“.

Drugim rečima, ove tvrđave nisu nužno bile barijere protiv spoljašnjeg sveta, već mesta kulturne razmene koja je spajala istočne i zapadne regione.

Ova gruba horizontalna staza koju su otkrili istraživači u Dartmouthu omogućila bi karavanima da bezbedno putuju po sušnoj sirijskoj stepi, omogućavajući kamilama, stoci i ljudima mesto za zaustavljanje, odmor, piće, jelo i spavanje.

Na primer, autori kažu da postoji posebno gust skup rimskih lokaliteta u Siriji u blizini reka, koji bi putnicima obezbedili višegodišnji izvor vode.

Dok su neke od tvrđava male i kvadratne, poput kula, druge pronađene preko starih špijunskih satelita izgledaju kao velike, složene tvrđave sa više zgrada i zidova.

Sve u svemu, nalazi podržavaju gledišta nekih prošlih naučnika, koji su tvrdili da su tvrđave duž granice od severa do juga previše udaljene da bi predstavljale zid i da su verovatnije „čuvane strateške oaze“ ili odbrane od lokalnih nomadskih grupa.

Dok se ne završe radovi na terenu, nije jasno da li su sva ova nalazišta iz rimskog doba, ali imajući u vidu ono što istoričari znaju o regionu i datumima obližnjih arheoloških nalazišta, imalo bi smisla da su ove tvrđave podigli Rimljani u 2. ili trećeg veka i napušten oko šestog veka.

„Ništa od ovoga nema za cilj da umanji Poidebardova dostignuća kao pionira vazdušnih arheoloških istraživanja, niti važna otkrića koja je napravio“, piše tim u Dartmutu.

„Bez obzira na to, naši rezultati nude potpuno novu perspektivu o raspodeli utvrđenja širom regiona i ponovo otvaraju diskusije u vezi sa njihovim vojnim, političkim i ekonomskim funkcijama.