Mali komad asteroida Bennu izložen u Smitsonijanu: Ključ za tajne života na Zemlji?

Mali komad asteroida Bennu izložen u Smitsonijanu: Ključ za tajne života na Zemlji?

U tihoj prostoriji muzeja u Vašingtonu, svetla kamera i mobilnih telefona usmeravaju se na sićušan komad stene, veličine komadića šljunka. Iako može delovati beznačajno, taj fragment je uzorak uzet sa asteroida Bennu i predstavlja ključ za razumevanje da li su asteroidi doneli građevne blokove života – ugljenik i vodu – na Zemlju.

Ovaj fragment asteroida Bennu prvi put je izložen javnosti u Smitsonijanu u američkoj prestonici. Iako se mali kamen nalazi unutar svoje male kapsule, šef NASA-e Bil Nelson ističe njegovu ogromnu važnost. „Ovaj asteroid, sada znamo, ima kristale vode i ugljenik, dva elementa koji na kraju proizvode život,“ izjavio je Nelson.

Ovaj novi svemirski poduhvat deo je potrage za razumevanjem našeg porekla i mesta u kosmosu, istakao je Nelson, dok su posetioci muzeja, entuzijasti za svemir, i novinari usmeravali svoje kamere prema malom crnom kamenu.

Svedok događaja, Džen Man, došla je sa svojim unukom kako bi videli ovaj fragment asteroida na Zemlji. „Bojao sam se da je to samo zrno prašine, ali je zapravo mnogo veće nego što sam mislio,“ rekao je Man, setivši se uzbuđenja iz vremena kada je čovek prvi put kročio na Mesec.

NASA-ina misija Oziris-Reks uspela je uzeti uzorak sa asteroida Bennu 2020. godine. Bennu, star 4,5 milijardi godina i prečnika 500 metara, bio je tada udaljen više od 300 miliona kilometara od Zemlje. Kapsula sa uzorkom uspešno se vratila na Zemlju u septembru, sletela u američku pustinju, i od tada je u toku analiza uzorka u NASA-inom svemirskom centru Džonson u Hjustonu.

Naji Kastro, menadžerka operacija misije, koja je radila sa naučnim timom na projektu, takođe je po prvi put videla fragment uzorka svojim očima. „To je neopisivo, jedva čekam da dovedem svoju porodicu i prijatelje da to pogledaju,“ rekla je, noseći ponosno majicu sa logom NASA-e.

Kustos meteorita u Nacionalnom muzeju prirodne istorije Smitsonijan, Tim Mekoj, opisao je otkriće kao „prekretnicu“ i istakao važnost jedinstvenih karakteristika Zemlje u Sunčevom sistemu. Iako je operacija otvaranja glavnog uzorka još uvek u toku zbog obilja materijala koji se nalazi van mehanizma prikupljanja, pronađeni materijal se analizira kako bi se stekla prva ideja o sastavu asteroida Bennu.