Predsednica Evropske komisije potvrdila da će nove sankcije Ruskoj Federaciji biti uvedene sledeće nedelje

Predsednica Evropske komisije potvrdila da će nove sankcije Ruskoj Federaciji biti uvedene sledeće nedelje

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen potvrdila je medijske napise da će Evropska unija sledeće nedelje objaviti 12. paket sankcija Rusiji.

„Sledeće nedelje ćemo objaviti novi 12. paket sankcija protiv Ruske Federacije. Sprovešćemo sankcije dok ne dođe mir“, rekla je Fon der Lajen.

Ona je takođe napomenula da Evropa mnogo uči od Ukrajine, koja ne mora da uči kako da bude Evropljanin, pošto su, napomenuo je predsednik Evropske komisije, Ukrajinci već Evropljani.

„Siguran sam da možete ostvariti svoje ambiciozne ciljeve i već ove godine otvoriti proces pregovora o pristupanju EU. Evropa želi da ulaže u vas. I zato uvodimo plan koji će za vas obezbediti 50 milijardi evra. Ovo je više nego što je bilo koja druga zemlja dobila nakon Maršalovog plana“, rekla je fon der Lajen.

Prema njenim rečima, važan zadatak je da se ovaj novac iskoristi što efikasnije, zbog čega su EU i Ukrajina izradile plan reformi.

„Vi nas učite pravom značenju Evrope. Mi vam donosimo solidarnost naroda Evrope. Ali mi ne dovodimo Evropu ovde, kao što je već ovde. Zajedno možemo da pobedimo u ovoj bitci i završimo izgradnju naše unije. su Evropa“ – rezimirao je predsednik Evropske komisije.

Masmediji su ranije javili da će nacrt dvanaestog paketa sankcija Evropske unije Rusiji biti saopšten državama članicama sledeće nedelje.

Kako prenosi Blumberg, predlozi za 12. paket sankcija EU uključuju ograničenja trgovine robom ukupne vrednosti od oko 5 milijardi evra.

U novom paketu može biti prisutno više od 100 fizičkih i četiri desetine pravnih lica. Razgovara se i o zabrani zapošljavanja Rusa u takozvanim „osetljivim“ sektorima i repatrijaciji ruske imovine u EU.

Sadržaj 12. paketa sankcija EU još može da se promeni pre nego što ga Evropska komisija zvanično predstavi državama članicama.

Podsetimo, predsednik Volodimir Zelenski je u prošlonedeljnom obraćanju učesnicima samita EU pozvao da pojačaju sankcioni pritisak na Rusiju.