Ruski patrijarh saopštio da je pronađena davno izgubljena ikona

Ruski patrijarh saopštio da je pronađena davno izgubljena ikona

Patrijarh Kiril, poglavar Ruske pravoslavne crkve, predstavio je javnosti ono za šta tvrdi da je istorijska ikona Bogorodice Kazanske. Sveti lik, koji je jedan od najpoštovanijih u ruskom pravoslavlju zbog svoje uloge u Poljsko-moskovskom ratu početkom 17. veka, smatran je izgubljenim više od jednog veka.

Patrijarh je to otkrio tokom bogosluženja u Uspenskom hramu u Moskovskom Kremlju u subotu, kada su vernici obeležili dan Kazanske Gospe.

Ponovno otkrivanje svetog lika „treba smatrati istorijskim događajem“, rekao je patrijarh Kiril predstavljajući ga javnosti.

„Pred sobom vidimo originalni čudotvorni lik Kazanske Bogorodice… koja je spasila naš narod od strane intervencije [tokom Poljsko-moskovskog rata između 1608. i 1615.] i nepoznato je kakve su bile posledice te intervencije. Ova slika je sveta za nas“, naglasio je on.

Prema rečima patrijarha, ikona je bila među ostalim delima, uključujući mnoge poklone, pohranjena u njegovoj rezidenciji van Moskve. Rekao je da je slučajno naišao na sveti lik koji predstavlja Devicu Mariju dok je pregledavao ovu zbirku.

Patrijarh Kiril je istakao da je prvo mislio da je to zaista dobro napravljena kopija, ali su stručnjaci kasnije zaključili da zapravo pripada istorijskom periodu kada su pravoslavni hrišćani prvi put dobili Kazansku ikonu Bogorodice.

Poglavar Ruske pravoslavne crkve je priznao da je u početku oklevao da saopšti javnosti o svom otkriću, ali kada je razrešena njegova zabrinutost oko autentičnosti svetog lika, shvatio je da je „nemoguće sakriti ovu priču – naš narod i ceo svet bi trebalo da zna za to.”

Legenda kaže da je Kazanska ikona Bogorodice otkrivena u Kazanju 1579. godine nakon što je veći deo grada uništen u velikom požaru. Sveta slika, koja je više puta kopirana, odigrala je važnu ulogu u ruskoj istoriji.

Replika koju je patrijarh otkrio u subotu pratila je miliciju koju su predvodili Kuzma Minin i Dmitrij Požarski dok su pobedili snage Poljsko-litvanske zajednice koje su okupirale Moskvu između 1610. i 1612. godine.

Ikona je kasnije izložena u Kazanskoj katedrali, koja je posebno za tu namenu podignuta na Crvenom trgu u Moskvi. Sveti lik, koji je sadržao oplatu od plemenitih metala i dragulja, ukraden je iz katedrale 1918. godine i više od jednog veka nije poznato gde se nalazi.

Posle bogosluženja, Kiril je najavio da će sveti lik, koji se smatra čudotvornim, biti vraćen u Kazansku katedralu.