Ukrajina smenjuje komandanta specijalnih snaga, smenjeni oficir se pita zašto

Ukrajina smenjuje komandanta specijalnih snaga, smenjeni oficir se pita zašto

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski imenovao je u petak novog komandanta svojih specijalnih snaga, jedinice poznate po izvođenju vojnih operacija na teritorijama pod kontrolom Moskve, ali je oficir koji je smenjen u smeni rekao da mu nije rečeno zašto.

Zelenski je u svom noćnom video obraćanju rekao da će sada na čelu snaga biti pukovnik Sergej Lupančuk i opisao ga kao „iskusnog oficira, borbenog oficira i pravog komandira“.

Predsednik je rekao da je Lupančukov prethodnik, general-major. Viktor Horenko, koji je predvodio snage od jula 2022. godine, „nastaviće da obavlja specijalne zadatke“ u okviru Uprave za obaveštajne poslove Ministarstva odbrane.

Zelenski nije dao dalje objašnjenje za promenu.

Horenko je u intervjuu rekao da mu ništa nije rečeno.

„Ja lično ne znam razloge. Samo da kažem da sam za to saznao iz medija“, rekao je Horenko za novinski sajt Ukrajinska pravda.

„Razgovarao sam sa glavnokomandujućim (generalom Valerijem Zalužnijem), koji takođe nije mogao da to objasni. Glavnokomandujući je trebalo da podnese odgovarajući podnesak, ali mu je rekao da to nije učinio. ne razumem šta se dogodilo.“

Veruje se da specijalne snage stoje iza najsofisticiranijih operacija koje je ukrajinska vojska izvela u oblastima pod ruskom kontrolom, posebno na Krimu, koji je Moskva anektirala 2014. godine, osam godina pre pune invazije Moskve na kopno.

Nedavni primeri su napad u septembru na štab ruske komande Crnomorske flote u Sevastopolju i napadi na patrolni brod i podmornicu stacionirane na poluostrvu.

Specijalne snage su odgovorne i za vojne informativne i psihološke operacije, kao i za organizovanje otpora na okupiranim teritorijama.

Zelenski je ove nedelje pohvalio ukrajinsku vojsku za smanjenje vojne snage Moskve u Crnom moru kroz pojačane napade vazdušnim i morskim bespilotnim letelicama na ruske vojne ciljeve.

Predsednik odbacuje kritike Zapada da se ukrajinska kontraofanziva pokrenuta u junu odvija presporo.

Glavnokomandujući Zalužnij, u eseju objavljenom u časopisu The Economist ove nedelje, rekao je da je rat ušao u statičnu fazu iscrpljivanja, što je išlo na ruku Moskvi.