Istraživači otkrili moguće rešenje za lečenje makularne degeneracije povezane sa starenjem

Istraživači otkrili moguće rešenje za lečenje makularne degeneracije povezane sa starenjem

Profesorka Elizabet Vargis i njen tim sa Državnog univerziteta u Juti su možda napravili ključni korak u lečenju makularne degeneracije povezane sa starenjem (AMD), jednog od glavnih uzroka gubitka vida kod starijih osoba. Njihovo istraživanje, objavljeno u časopisu Molecular Vision Journal 3. novembra, fokusira se na kontrolu rasta pigmentnih epitelnih ćelija retine (RPE), ključnih za održavanje zdravog vida.

Kada RPE ćelije počnu da se razgrađuju, to može dovesti do stanja poznatog kao starosna degeneracija makule, što rezultira gubitkom vida. Trenutni tretmani za AMD usmereni su na protein nazvan VEGF, koji je odgovoran za nepravilan rast krvnih sudova u mrežnjači. Međutim, Vargisova i njen tim istraživali su druge proteine koji bi mogli doprineti AMD-u i predstavljati potencijalne mete za lečenje.

Pomoću mikrošabloniranja, tehnike koja omogućava kontrolisano oblikovanje površina sa specifičnim uzorcima, istraživači su manipulisali rasporedom RPE ćelija u laboratorijskim uslovima. Njihovi eksperimenti su oponašali različite nivoe odvojenosti unutar sloja RPE ćelija. Takođe su proučavali koncentracije drugih proteina u oku kao potencijalne tretmane.

Rezultati istraživanja su pokazali da je kontrola rasta RPE ćelija putem šablona bila uspešna. Takođe su otkrili da poremećaj spojnih proteina uzrokuje veću sekreciju štetnih proteina. Osim toga, gubitak tih spojnih proteina smanjuje sposobnost ćelija da podrže fotoreceptore, ključne za vid.

Ovo istraživanje sugeriše da ciljanje određenih proteina koji se izlučuju tokom poremećaja RPE ćelija može biti korisna strategija za lečenje AMD-a. Međutim, potrebno je dalje istraživanje kako bi se bolje razumelo vreme doprinosa ovih proteina bolestima mrežnjače. Ovaj rad može značiti korak napred u razvoju efikasnih tretmana za AMD i pomoći starijim osobama da zadrže svoj vid.