Banka Kanade izražava zabrinutost zbog hipotekarnih proizvoda sa promenljivom stopom

Banka Kanade izražava zabrinutost zbog hipotekarnih proizvoda sa promenljivom stopom

Banka Kanade pozvala je banke da preispitaju ponudu hipoteka sa varijabilnom kamatnom stopom sa fiksnim otplatama zbog zabrinutosti da se sve više zajmoprimaca suočava sa negativnom amortizacijom svojih kredita. Negativna amortizacija se dešava kada kamatne stope rastu i veći deo plaćanja ide na plaćanje kamate na kredit, a ne na otplatu glavnice, što produžava period amortizacije.

Zamenica guvernera Banke Kanade, Carolin Rogers, izrazila je zabrinutost zbog ovog proizvoda i rekla da će industrija verovatno razmotriti koliko želi da ga ponudi. Ova vrsta hipoteke postaje problematična kada kamatne stope rastu brzo, kao što se dogodilo u Kanadi u poslednjih nekoliko godina.

Zajmoprimci se suočavaju sa negativnom amortizacijom, što znači da dodaju glavnicu na svoje kredite umesto da je smanjuju. Ovo može biti štetno i za banke i za zajmoprimce.

Banka Kanade je takođe razmotrila mogućnost daljeg povećanja kamatnih stopa, ali će doneti odluku u zavisnosti od inflacije i drugih ekonomskih faktora. Najnoviji podaci o inflaciji pokazuju nešto poboljšanje u pogledu pritiska na cene, ali su one i dalje iznad ciljane inflacije od 2%. Tržišta očekuju da će Banka Kanade verovatno zadržati kamatne stope nepromenjenim ili ih čak sniziti u bliskoj budućnosti kako bi podržala ekonomski oporavak.