Kolumbija, susedi da zajednički poguraju šest ključnih tačaka u COP28

Kolumbija, susedi da zajednički poguraju šest ključnih tačaka u COP28

Kolumbija i njeni susedi zajedno će pokrenuti šest ključnih tema na ovogodišnjoj konferenciji UN o klimi, uključujući pomoć u prilagođavanju globalnom zagrevanju i zamenu duga za ublažavanje klimatskih promena, izjavila je u petak ministarka za životnu sredinu te zemlje Susana Muhamad, piše Rojters.

28. sastanak Ujedinjenih nacija o klimi, poznat kao COP28, održava se od 30. novembra do 12. decembra u Dubaiju.

Zemlje Latinske Amerike stići će spremne da se zalažu za zajedničke ciljeve zahvaljujući regionalnim sastancima ranije ove godine, rekao je Muhamad Rojtersu.

„Latinska Amerika je tradicionalno pregovarala odvojeno, ali ćemo početi da vidimo sebe predstavljene u nekim tačkama dogovora i pregovaraćemo zajedno“, rekla je ona.

Pored toga što će tražiti pomoć u prilagođavanju klimatskim promenama, zemlje Latinske Amerike će pozvati da region bude pokriven sistemima ranog upozorenja kako bi se spasili životi usred katastrofa usled klimatskih promena, rekla je ona.

Obećanje bogatih zemalja 2009. godine da će siromašnijim zemljama obezbediti 100 milijardi dolara godišnje za finansiranje klimatskih promena je samo delić onoga što je potrebno, dodao je Muhamad, rekavši da se neće fiksirati na brojke.

„Ne bih se zaustavila na cifri, već na tome da se stave na raspolaganje mehanizmi za razmere problema“, rekla je ona.

Odvojeno, Kolumbija će se zalagati za multilateralni sporazum o postepenom ukidanju fosilnih goriva, rekao je Muhamad, bez davanja roka, iako je priznala da taj napor verovatno neće biti veoma popularan.

„Stav severa je da će uvek biti ugljovodonika i da će, ako možemo da smanjimo emisije, to biti dovoljno (za rešavanje) klimatskih promena. Kolumbija kaže da to neće biti dovoljno“, rekao je Muhamad.

Ministar je upozorio da bi krčenje šuma u ​​Kolumbiji moglo da se poveća ove godine zbog fenomena El Nino, koji uzrokuje suvo vreme, uprkos napretku u zaustavljanju uništavanja 2022. godine.

Prošle godine Kolumbija je smanjila krčenje šuma za 29,1% na nešto više od 1.235 kvadratnih kilometara.

„Ako upozorenja i upozorenja ne budu dovoljni, mogli bismo da vidimo kako deforestacija eksplodira i ponovo raste“, rekla je ona.