Republikanski kandidati moraju ispuniti stroge uslove za debatu u decembru

Republikanski kandidati moraju ispuniti stroge uslove za debatu u decembru

Republikanski nacionalni komitet (RNC) je postavio relativno stroge uslove za učešće republikanskim predsedničkim kandidatima na četvrtoj debati u decembru, koja bi trebalo da se održi u Tuskalusi, Alabami. Kandidati će morati da ispunjavaju sledeće kriterijume kako bi se kvalifikovali:

  1. Moraju dobiti podršku od najmanje 4% u najmanje dve nacionalne ankete.
  2. Ili moraju imati podršku od najmanje 4% u jednoj nacionalnoj anketi i 4% u jednoj državnoj anketi u jednoj od ključnih država u procesu nominacije, kao što su Ajova, Nju Hempšir, Južna Karolina ili Nevada.
  3. Takođe, kandidati će morati da imaju najmanje 80.000 jedinstvenih donatora i najmanje 200 donatora iz svake od 20 ili više država i teritorija.

Debata u decembru ima poseban značaj jer će to biti prilika za kandidate da se izlože i privuku pažnju medija i donatora. Tradicionalno, kandidati koji ne uspeju da se kvalifikuju za debate suočavaju sa smanjenim izgledima za nominaciju.

Trenutno, guverner Floride Ron DeSantis, bivša ambasadorka UN-a Niki Hejli i bivši tehnološki preduzetnik Vivek Ramasvami čini se da lako prelaze izborni prag. Neki drugi kandidati, poput senatora Tima Skota, bivšeg guvernera Nju Džersija Krisa Kristija i guvernera Severne Dakote Daga Burguma, trenutno se suočavaju sa izazovom da ispune ove kriterijume.

Bivši predsednik Donald Tramp je trenutno favorit, ali je odbio da učestvuje u dosadašnjim debatama, tvrdeći da bi to bilo gubljenje vremena s obzirom na svoje vođstvo u anketama.

Treća republikanska debata sa sličnim izbornim pragom će se održati u Majamiju, a prisustvovaće joj nekoliko kandidata, uključujući Halei, DeSantisa, Christija i Ramasvamija. Skot se još nije zvanično kvalifikovao, dok se čini da je Burgum trenutno ispod praga.